Безработицата в еврозоната на 7-годишно дъно

Инфлацията в еврозоната се ускори до 0,6% през ноември

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Безработицата в еврозоната неочаквано се понижи през октомври до най-ниското си ниво от повече от 7 години, сигнализирайки, че компаниите са уверени в бавното, но устойчиво възстановяване, пише Bloomberg.

Безработицата спадна от 9,9% през септември до 9,8% през октомври, сочат официални статистически данни. Това е най-ниското равнище от юли 2009. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, предвиждат, че процентът на безработица ще се запази на нива от 10%.

Графика: Bloomberg

По-бързият от очакваното спад на безработицата идва, след като ЕЦБ стимулира правителствата да предприемат мерки за насърчаване на създаването на нови работни места и засили икономическата гъвкавост в региона. С оглед на инфлацията, която все още е под целевото ниво от 2%, централните банкери обмислят дали и как да разширят програмата за изкупуване на облигации след крайния ѝ срок през март.

Индустриалното производство в еврозоната се е ускорило с най-бърз темп от почти 3 години през ноември, след като отслабването на еврото и подобряването на бизнес условията смекчиха негативните ефекти от геополитическата несигурност. Производственият PMI в еврозоната се е покачил от 53,5 през октомври до 53,7 пункта, съобщиха от IHS Markit.

Данните през тази седмица показаха още, че инфлацията в еврозоната се е ускорила до 0,6% през ноември, което е най-бързият темп на повишение от повече от 2 години. Индексът за икономическото доверие се е повишил до най-високото си ниво през тази година.

Безработицата в Германия се запазва на нива от 4,1% през октомври, докато в Испания – 19,2% от работниците са напуснали работа.   

Последни новини
Още от Новини