България и Афганистан подготвят споразумение за връщане на нелегални имигранти

За това са се договорили премиерът Бойко Борисов и ръководителят на изпълнителната власт на Афганистан Абдула Абдула, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет

Афганистанец бута количка с жена и деца в тях при входа на граничен пункт Торхум с Пакистан Снимка: Asad Zaidi/Bloomberg Афганистанец бута количка с жена и деца в тях при входа на граничен пункт Торхум с Пакистан Снимка: Asad Zaidi/Bloomberg

Министрите на външните работи на България и Афганистан започват работа по споразумение за реадмисия на нелегални имигранти.

За това са се договорили премиерът Бойко Борисов и ръководителят на изпълнителната власт на Афганистан Абдула Абдула, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет, цитирана от Investor.bg.

Двамата са провели телефонен разговор днес, в който са обсъдили нарастващия миграционен поток от страната.

От съобщението става ясно, че Афганистан съдейства и за подготовката на документите на афганистанските граждани с неуреден статут на територията на България, които са пожелали доброволно да бъдат върнати в родината си. 

Темата за подписването на двустранно споразумение за връщане на нелегалните имигранти от Афганистан, пристигнали в България, излезе на дневен ред след сблъсъците в бежанския лагер в Харманли от миналата седмица. Още тогава Борисов предупреди, че през декември ще бъдат екстрадирани афганистански граждани, пребиваващи в лагера.

Последни новини
Още от Новини