ОПЕК стигна до споразумение за намаляване на добива

Съкращението ще бъде в размер на 1,2 млн барела на ден до 32,5 млн.

Саудитският петролен министър Халид ал-Фалих по време на заседанието на ОПЕК във Виена Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Саудитският петролен министър Халид ал-Фалих по време на заседанието на ОПЕК във Виена Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) e достигнала до споразумение на срещата на министрите си днес за намаляване на добива на петрол с 1,2 млн. барела на ден до 32,5 млн. барела на ден, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Нуждата да се предприемат действия за преодоляване на глобалното презасищане от петрол – и за доказване на доверието в групата, доведе до първото понижаване на производството на суровината от осем години насам, пише Investor.bg.

Цената на петрола скочи с 7,6% до 49,90 барела в Лондон при започването на срещата. Към 15:55 ч. българско време цената на американския суров петролотчита ръст от 7,76% до 48,74 долара за барел, а на сорта Брент – от 8,01% до 51,11 долара за барел.

След седмици на твърде напрегнати преговори трите най-големи производители на петрол в ОПЕК – Саудитска Арабия, Ирак и Иран – са преодолели различията си по това как да споделят бремето от намаляването на предлагането за пръв път от 2008 г., коментираBloomberg. Саудитска Арабия явно се е съгласила с исканията на Иран да повиши производството си до около 3,9 млн. барела на ден. Споразумението вероятно ще включва и намаляване на добива на страните извън организацията с около 600 хил. барела на ден.

„Настроен съм изключително оптимистично, че ще постигнем много ползотворни резултати“, заяви иракският петролен министър Джаббар ал-Луейби преди започването на срещата. „Ще има намаляване, да, определено“.

Очаква се официални подробности по съдържанието на сделката да бъдат обявени по-късно следобед.

Последни новини
Още от Новини