Подобряват се партньорствата между български и международни компании

Инвеститорите се възползват от ниската цена на труда и плоския корпоративен данък от 10%

Снимка: John Taggart/Bloomberg Снимка: John Taggart/Bloomberg

България продължава да привлича международни компании по-слабо от съседна Румъния, но потокът на инвестиции е стабилен в редица сектори - от автомобилни части и ИТ до логистиката и хранително-вкусовата промишленост, пише в. Financial Times в статия, част от специална тема, посветена на България, цитирано от Investor.bg

В региони с висока безработица инвеститорите получават и данъчни облекчения върху реинвестираните печалби и субсидии за социални осигуровки, посочва Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Полагат се усилия за ускоряване на процедурите по издаване на разрешителни и лицензи за инвеститори в секторите на производството и услугите, които отдавна са източник на разногласия с компаниите, готвещи се да навлязат на българския пазар, посочва FT.

Ситуацията вече е забележимо различна в бързорастящия технологичен сектор - старт-ъп компаниите, аутсорсингът и софтуерните разработчици са изключени от повечето изисквания за лицензи, се казва в публикацията, преведена от БТА.

Въпреки напредъка в управленските практики от присъединяването на страната към Европейския съюз през 2007 обаче все още има много работа, пише изданието.

"Добре е известно, че България има проблеми с корупцията на високо равнище в политиката и с правосъдната система, в това отношение сме публично порицавани от ЕС. Няколко последователни правителства не показаха желание да се заемат с този проблем", казва софийски адвокат, пожелал анонимност.

Столични адвокати съветват чуждестранните си клиенти, които се готвят да подпишат договор с местен партньор, да настоят за включване на клауза за арбитраж извън България в случай на спор. За още по-голямо намаляване на риска юристите предлагат и да се създаде инвестиционно партньорство в чужбина, така че в България да е само компанията оператор.

Британското издание посочва като пример проблемите на Glorient Investment Bulgaria с Техномаркет.

Въпреки това наблюдатели от София посочват, че повечето партньорства между български и международни компании сега действат много по-гладко, отколкото преди.

От помощ е, че международни търговски камари, браншови бизнес асоциации и западни дипломати активно лобират в полза на инвеститорите, срещнали проблеми, допълва FT.

Последни новини
Още от Новини