Местният добив на природен газ продължава ръста си през септември

Производството на електроенергия обаче спада

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Националният статистически институт отчита ръст на местния добив на природен газ през септември. Тогава са добити 8 млн. куб. метра природен газ, което е ръст от 14,3% на месечна база и от 33% спрямо година по-рано. През август статистиката отчете ръст от 40% на годишна база.

Като цяло през септември в страната са доставени общо 198 млн. куб. метра природен газ, което е с 18,6% повече спрямо август. На годишна база има ръст от 15,1%.

През септември има ръст и на добива на твърди горива – с 2,1% спрямо август до 2,56 млн. тона. Спрямо година по-рано обаче добивът е с 29% по-малък, пише Investor.bg. Разнопосочно е движението и по отношение на доставките, които са общо 2,63 млн. тона. Това представлява ръст от 2,4 на сто на месечна база и понижение от 28,7 на сто спрямо септември 2015 година.

Статистиката показва спад на производството на електроенергия – с 0,8% спрямо миналия септември до 3,53 хил. гигаватчаса. Спрямо август производството се свива с 4 на сто.

По-голямата част от произведената електроенергия е реализирана на вътрешния пазар – 2,4 хил. гигаватчаса. От данните на статистиката е видно, че доставките намаляват с 5,6% спрямо август, а на годишна база намалението е от 0,9 на сто. 

 
 
Последни новини
Още от Новини