Чехия дарява 20 млн. крони на България и 10 млн.- на Йордания

Правителството отделя 150 млн. крони по програма за подпомагане на страните, подложени на миграционен натиск

Прага, Чехия. Снимка: Pixabay.com Прага, Чехия. Снимка: Pixabay.com

Правителството на Чешката република одобри изпращането на 20 милиона крони (1,76 млн. лв. или 750 хил. евро) за България, за да подпомогне защитата на границите й, както и 10 млн. крони (374 хил. евро) за Йордания, за да се справи с мигрантските вълни от Сирия. Това каза в понеделник министър-председателят Бохуслав Соботка пред чешката информационна агенция CTK.

В България чешката финансова помощ ще бъде използвана за покриване на разходите за закупуване на оборудване и автомобили за граничната полиция, както и за изграждане на полицейски участък в близост до границата със Сърбия.

Една част от парите са за подпомагане на реконструкцията на "горещите точки" в Харманли.

Чешката република е подпомагала финансово и за други държави, разположени по протежението на Балканския път, за да им помогне да се справят с мигрантската криза.
Тази година Македония получи 20 милиона крони, Гърция - пет млн. крони. Още 2,5 млн. крони бяха отделени от Чехия за приемни и транзитни центрове по Балканския маршрут. Други 20 млн. крони бяха гласувани от правителството за подпомагане на Сърбия. 

Йордания ще използва чешките средства за справяне с мигрантски вълни от Сирия и интеграция на сирийците, отсядащи в Йордания дългосрочно.

Чехия редовно финансира страните от Близкия изток, пише агенцията. Тази година, 40 милиона корони са били изпратени за реконструкция на бежанския лагер Азрак в Йордания. Ирак е получил 20 милиона крони за развитие на бежанския лагер Каваргоск, а Турция - 5 млн.

Парите за страните на Балканите и от Близкия Изток се изпращат в рамките на програмата за помощ за бежанци и мигранти в страни под силен натиск, одобрена от чешкото правителство миналата година. Тази година 150 милиона корони (5,6 млн. евро) са предвидени за тази цел, като 92,5 млн. крони (3,46 млн. евро) от тях вече са преведени. 

Последни новини
Още от Новини