Рисковете отвъд сделката на ОПЕК

В сряда представителите на ОПЕК и Русия ще се срещнат, за да обсъдят детайли по сделката за замразяване на производството

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Сделката за замразяване на добива на петрол и приключването на години на свръхпредлагане в световен мащаб изглежда върви към финализиране. Но дори и министрите да достигнат до договарянето на детайлите по сделката в сряда, съществуват известни заплахи пред клуба на страните износителки на петрол, пише Bloomberg.

В продължение на две години ОПЕК се опитва да потиска навлизащите на пазара нови производители, наводняващи петролния пазар. Обръщането на курса може да даде свеж въздух на компании като Premier Oil Plc.

Листната на Лондонската фондова борса компания очаква да хеджира риска при цени от поне $50 за барел – ниво, което петролът сорт Brent единствено докосна тази година. Това означава, че Premier Oil Plc е подготвена достатъчно добре, за да отговори на едно намаление наполовина на цената на петрола на фючърсния пазар през 2015.

В цялата индустрия производителите на петрол се надяват, че сделката на ОПЕК ще даде тласък за оживление на пазара, което може да им позволи да разполагат със сигурни средства за стимулиране на петролните сондажи. Без сделка петролът, който се търгува при нива около $47, може да спадне до нива от $30 за барел, достигнати през януари, след като ОПЕК и Русия увеличиха производството си, за да запазят пазарния си дял, коментира анализатори.

Снимка: Bloomberg 

ОПЕК се опитва да повиши цените на петрола до диапазон от $50-$60, което „би било достатъчно високо да увеличи приходите за останалите производители на петрол, но не толкова високо равнище да насърчи вълна на производството от шистовите производители в САЩ“, коментира Уалид Кадури от Arab Gulf States Institute във Вашингтон.

През ноември 2014 ОПЕК последва политика, която доведе до срив на цените на петрола. Групата, която предоставя грубо 40% от суровия петрол в световен мащаб, реши да се бори за пазарен дял чрез изключително ниски цени на черното злато, таргетирайки конкуренти като шистовите производители в САЩ.

Цените на петрола се сринаха от $110 до 10-годишно дъно или малко под $30 тази година, упражнявайки натиск върху производителите в световен мащаб да намалят разходите и отложат някои проекти. Много от членовете на ОПЕК се опитват да посрещнат разходите си, дебатирайки как да въведат план за замразяване на производството на петрол.

Последни новини
Още от Новини