Референдумът в Италия и бъдещето на еврозоната

67,4% от италианците искат оставане във валутния съюз

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Инвеститорите, които все още се възстановяват от шоковете във Великобритания и САЩ, са притеснени за бъдещето на Италия в еврозоната. Страховете са, че поражение на премиера Матео Ренци на референдума за промени в конституцията на 4 декември може да подкопае и без това крехката политическа стабилност на страната. Все пак няма непосредствена заплаха от излизането на Италия от еврозоната, защото това ще изисква кроспартийна политическа подкрепа, както и мъчителен законодателен процес, пише Bloomberg. 


Защо се тревожат пазарите

Поражение на Ренци, който предложи вота и обяви, че ще подаде оставка, ако референдумът не успее, може да доведе до предсрочни избори и да увеличи подкрепата за популисткото движение Пет звезди. Партията предложи референдум за оставането на Италия в еврозоната. Някои инвеститори вече предричат края на ЕС, ако той остане без единната валута. „Смятаме, че ЕС ще се разпадне и Италия ще напусне еврозоната“, каза Джим Смигел, паричен мениджър в SEI Investments Co. „Доскоро това беше просто немислимо, звучеше недостоверно, но започваме да виждаме, че колелата се задвижват.“


Колко точно антиевропейско е движението Пет звезди

Евроскептичната партия активно прокламира провеждането на референдум за напускане на валутния съюз. Луиджи ди Майо, вицепрезидент на долната камара, обяви, че ако партията спечели властта, тя ще задвижи процедурата за референдум за членството на Италия в еврозоната. Ди Майо не беше ясен за това какво точно ще я замести, като в свое интервю в Repubblica той посочи, че предпочита „евро на две скорости или национална валута“.

 

Защо страховете на инвеститорите се смятат за преувеличени

Защото излизане от еврозоната ще отнеме време и сложни преговори. Както беше в случая на Великобритания с активирането на член 50, това не е толкова лесно, колкото изглежда. „Идеята, че Италия ще напусне еврозоната в деня след референдума или малко след това е наистина преувеличена“, каза Антонио Вилафранка, анализатор в Италианския институт за международни политически науки. Дори предсрочни избори да бъдат насрочени веднага след оставката на Ренци, шансовете на Пет звезди да вземе властта ще зависят от промените в избирателната система. Спечелването на изборите „може да не е достатъчно, защото за партията може да се окаже доста трудно да намери достатъчно съюзници за формиране на парламентарно мнозинство“ каза Вилафранка. Освен това има законодателни пречки пред излизането от ЕС.


Какви са законодателните пречки?

Италианската конституция забранява отменянето на международни споразумения посредством народен вот, така че може да е необходимо изменяне на основния закон дори преди да се свика референдум. Тази промяна изисква подкрепата на две трети от представителите на двете камари на парламента и вероятно друг референдум, който да изясни начина на провеждане на този за членството в еврозоната. Дори италианците да са гласували с „да“ за напускането, резултатът все пак може да се блокира от Конституционния съд.


Колко лоша може да бъде пазарната реакция при излизане от еврозоната

“Всякакви достоверни коментари за излизане от еврозоната биха провокирали движение на капитали и голямо сътресение на пазара, така че натискът може да принуди партиите, които са настоявали за напускане бързо да обърнат позициите си”, коментираха икономистите Джанлука Салфорд и Марко Протопапа. Наблюдава се напрежение на пазарите дори преди референдума на 4 декември заради това, което може да причини. В допълнение на спада от над 3% на еврото този месец до най-ниското ниво от март 2015, нарасналият риск е виден и от повишаването на доходността по 10-годишните облигации над 2% за първи път от повече от година.

 

Искат ли италианците да напуснат еврозоната

Очевидно не. Допитване, публикувано на 21 ноември от La Stampa и проведено от Community Media Research и Intesa Sanpaolo SpA посочва, че само 15,2% от населението иска напускането на валутния съюз, а 67,4% твърдят, че вярват в еврозоната.

 

Значи няма причини за тревога?

Това, което е сигурно, е че, ако Ренци изгуби референдума следващия месец, това ще означава политически и икономически трус.

Последни новини
Още от Новини