Приемат ли пазарите, че Ренци ще изгуби

Джоузеф Угурлян, основател на Amber Capital

Матео Ренци, министър-председател на Италия говори на митинг в подкрепа на положителен отговор на референдума. Рим. 26 ноември 2016. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Матео Ренци, министър-председател на Италия говори на митинг в подкрепа на положителен отговор на референдума. Рим. 26 ноември 2016. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Инвеститорите, които едва излизат от демократичните шокове във Великобритания и САЩ се тревожат за изхода на Италия в европейския валутен съюз, пише Bloomberg.

Разтревожени са, че евентуално поражение за премиера Матео Ренци на референдума на 4 декември 2016 би нарушило крехката политическа стабилност в страната. Излизането на Италия от еврото обаче не изглежда неизбежна заплаха, защото изисква междупартийна подкрепа, както и мъчителен законодателен процес, съобщава още агенцията.

Защо пазарите се тревожат?

Провал на Ренци, който предложи вота и първоначално обяви, че ще подаде оставка, ако резултатът не го подкрепи, би довел до предсрочни избори и да увеличи подкрепата за популистката партия Пет звезди. Тя иска да проведе референдум дали Италия трябва да остане в еврозоната.

Защо опасенията на инвеститорите не са оправдани?

Излизането от еврозоната би отнело време и би наложило сложни преговори. Както Великобритания установи в случая на Член 50, излизането от ЕС не става толкова бързо, както очакваше.

"Пазарите стигнаха до заключението, че понеже сме виждали лоши политически резултати тази година с Brexit и Тръмп, италианците и французите също ще поднесат лоша изненада. Затова решиха, че Ренци ще изгуби референдума другия уикенд. Вероятно е твърде рано да се каже. Има шанс да получи подкрепа, каза Джоузеф Угурлян.

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини