ОИСР повиши прогнозата си за световния икономически растеж

Очаква се планираните от Тръмп фискални стимули да дадат тласък на големите икономики

Влияе ли политическата несигурност на американската икономика? Скот Рен, главен стратег „Глобални финансови пазари“ в Wells Fargo пред Bloomberg Мария Попова 27 април 2016 | 15:52 Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Влияе ли политическата несигурност на американската икономика? Скот Рен, главен стратег „Глобални финансови пазари“ в Wells Fargo пред Bloomberg Мария Попова 27 април 2016 | 15:52 Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2017 и прогнозира, че експанзията през 2018 ще достигне най-бързия си темп за последните 5 години, тъй като планираните фискални стимули от страна на новия американски президент Доналд Тръмп ще дадат тласък на големите икономики, пише Bloomberg. 

Световният БВП ще се повиши с 3,3% догодина, което е с 0,1 пр.п. повече от прогнозата през септември, посочва организацията в полугодишния си доклад. Тя очаква световната икономика да нарасне с 3,6% през 2018, което е най-бързият темп от 2011 насам.

Индексът S&P 500 достигна рекордни нива, а доходността по облигациите се повиши след като Доналд Тръмп спечели президентската надпревара на 8 ноември. Обещанията му за увеличаване на инфраструктурните разходи и съкращаване на данъците може да повишат търсенето в САЩ, което да стимулира инвестициите и да задвижи цялостното производство – зависимости, които ще се разпространят върху останалия свят, твърди ОИСР.

„След изборите в САЩ има широкоразпространено очакване за голяма промяна в посоката на макроикономическата политика“, посочват още от организацията. „Стимулирането на американското търсене ще засили вноса и глобалния икономически растеж с около 0,1 пр.п. през 2017 и 0,3 пр. п. през 2018.“

Прогнозите се увеличават за всички основни икономики през 2017

Източник: OECD

Американската икономика ще нарасне с 2,3% през 2017 и 3% през 2018, докато за еврозоната тези стойности изглеждат съответно 1,6% и 1,7%. Според новата прогноза растежът ще бъде 6,4% и 6,1% в Китай и 1% и 0,8% в Япония.

Организацията призова и останалите страни да използват подобни фискални мерки.

„През последните пет години глобалната икономика се намира в капана на ниския растеж“, пише главният икономист Катрин Ман в доклада. Излизането от него зависи от политически решения отвъд тези на паричните власти, каза тя загатвайки за фискални стимули и структурни реформи.

Според Ман дълговото бреме се стабилизира и лихвените проценти остават ниски, което дава възможност за стимули, които да намалят дълга като процент от БВП.

Последни новини
Още от Новини