Сигурността в Европейския съюз - невъзможна без Русия

ЕС заема площ от 5,5 млн. кв. км., а Русия - 17,5 млн. кв. км. и това трябва да бъде взето под внимание, заяви Юнкер

Москва, Русия. Снимка: pixabay.com Москва, Русия. Снимка: pixabay.com

Без Русия не можем да изградим сигурността на ЕС, а съюза минава през сериозна криза, заради пропастта между институциите и гражданите, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за Euronews, цитирано от Investor.bg.

"ЕС заема площ от 5,5 млн. кв. километра, а Русия - 17,5 млн. кв. километра и това трябва да бъде взето под внимание".

"Русия не е, както определи президентът на САЩ Барак Обама, "регионална сила". Това беше голяма грешка при оценката", каза още Юнкер и коментира, че би искал да преговаря с Русия на равни начала.

Той обаче призна, че при разговорите се пренебрегват "дълбините на Русия" и имаме много какво да учим за руската душевност.

Според Юнкер няма основание за премахването на санкциите срещу Русия веднага, дори и САЩ и новият президент Доналд Тръмп да настояват за това.

"Ние не сме зависими от външната политика на САЩ. Европейците работят за запазването на своите интереси".

В своето интервю председателят на ЕК посочи още, че Европейският съюз минава през много сериозна криза. Ситуацията е сложна заради разширяващата се пропаст между европейските граждани и институциите, но най-голямата слабост на общността е причинена до голяма степен и заради факта, че европейците не знаят много един за друг.

"Какво знаят италианците от южната част на страната за вътрешността на Полша? Нищо. Трябва да се интересуваме повече един от друг", коментира Юнкер.

Жан-Клод Юнкер не се притеснява от идването на власт на крайнодесни лидери. Според него Марин Льо Пен няма шанс да стане президент на Франция след изборите, насрочени за пролетта на 2017 година. Затова и не можем да си задаваме въпроса дали ЕС ще издържи на идването на Льо Пен.

Според него не може да се прави връзка между гласуването на британците за излизане от ЕС и възхода на националистическите идеи.

По отношение на Brexit Юнкер коментира, че няма да бъде търсено "отмъщение" при преговорите за излизането на страната от ЕС. Но общността трябва да реши проблемите, които ще причини това на Великобритания и на европейците.

"Трябва да бъдем уверени, че отношенията между Острова и континента ще останат хармонични, макар и всички да знаем, че британците няма да имат същите права и привилегии като останалите граждани на ЕС", категоричен е Юнкер.

Той допълни, че Великобритания трябва да спазва принципите на вътрешния пазар, като например свободата на движение на работниците, за да има пълен достъп до него.

Турция е важен партньор за ЕС, не само заради бежанската криза, отчете още Жан-Клод Юнкер пред Euronews. Той припомни, че на територията на страната има повече от 3 млн. бежанци. През последното десетилетие Турция е постигнала много по отношение на развитието на демокрацията. В месеците след опита за преврат обаче Анкара се отдалечава от ЕС с всеки изминал ден.

Последни новини
Още от Новини