Искат отмяна на мораториума за Белене

Има западен инвеститор за проекта, твърди Румен Овчаров

 АЕЦ. Франция. Снимка: pixabay.com АЕЦ. Франция. Снимка: pixabay.com

Парламентът трябва да отмени мораториума за АЕЦ "Белене", защото има западен инвеститор, който ще трябва да чака новото Народно събрание, ако забраната за реализацията на проекта не бъде отменена, твърди Румен Овчаров, цитиран от Investor.bg.

Той отказа да съобщи кой е инвеститорът, но уточни, че е западна компания. С продажбата на проекта ще бъдат спестени допълнителни средства, които държавата трябва да плати за АЕЦ "Белене", каза още бившият енергиен министър.

Според него обаче правителството не прави постъпки за отмяна на мораториума и така инвеститорът ще трябва да чака няколко месеца, докато бъде ситуиран нов парламент, за да може да получи достъп до проекта.

Срещу Румен Овчаров преди дни беше повдигнато обвинение за безстопанственост,  докато беше начело на Министерството на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев.

Днес,27.11.2016, той обясни, че прокуратурата го обвинява за нещо, което не е в правомощията на енергийния министър. Той беше категоричен, че проблемът трябва да бъде търсен в правителственото решение, с което се спира проектът през 2012 година. Отговорност за неговото изпълнение носи министър-председателят, заяви Овчаров.

Бившият енергиен министър е категоричен, че разследването по случая с АЕЦ "Белене" цели да бъде прехвърлена вината. Първото правителство на Бойко Борисов е отговорно за съдебното решение на Арбитражния съд, след което България трябва да плати 620 млн. евро на "Атомстройекспорт".

Румен Овчаров все още е представител на държавата в "Лукойл Нефтохим", стана ясно още от думите му. Преди месец правителството реши да смени своя представител в рафинерията, но промяната трябва да бъде одобрена от общото събрание на компанията. Такова все още не е насрочено, каза още той.

В събота БСП заяви официално своето намерение да се бори за властта на следващите избори. Овчаров коментира, че засега ДПС е затворена книга за съвместно управление. "Никога не казвай никога", допълни обаче той.

Последни новини
Още от Новини