Румен Радев: Не сме готови за 100% мажоритарен вот

Проблемът не е само в нов Изборен кодекс, а и в районирането на страната

Новоизбраният президент Румен Радев. Пресконференция в НДК. София, 13 ноември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria Новоизбраният президент Румен Радев. Пресконференция в НДК. София, 13 ноември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria

България не е готова за 100% мажоритарен вот, заяви пред журналисти новоизбраният президент Румен Радев след разширеното заседание на Националния съвет на БСП в София.

Радев подчерта, че поддържа категорично мажоритарния вот, но според него с цел избягване на рисковете, до които би довел той във вида, в който ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент, съобщава БНТ.

"Проблемът не е само в нов Изборен кодекс, проблемът е в районирането на страната или т.нар. изборна география. Това е сложен процес - ако някой ви каже, че ще го направи за два дни, не се заблуждавайте", обяви Радев. 

Той коментира и бунта в Харманли, като каза, че причините са много комплексни. "Тук става въпрос и за изпреварваща информация, и за работа на службите в този център".

Според него са необходими спешни мерки за екстрадиция. Той допълни, че България трябва да положи още усилия за защита на границите си и да настоява за повече помощ от ЕС.

На въпрос коя е подходящата дата за предсрочните избори, новоизбраният президент каза, че това ще се реши в консултации с партиите, но има и конституционно определени срокове, които ще държи да бъдат спазени.

Последни новини
Още от Новини