Почина легендарният кубински лидер Фидел Кастро

Той издъхна на 90-годишна възраст

Фидел Кастро. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Фидел Кастро. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Легендарният кубински лидер Фидел Кастро почина в петък вечерта в Хавана на 90 години, съобщи неговият брат Раул, който го наследи начело на властта през 2006, предаде Франс прес.

"Команданте ен хефе (главнокомандващият) на кубинската революция е починал в 22:29 часа тази вечер (03:29 часа по Гринуич в събота), обяви Раул Кастро, прочитайки декларация по националната телевизия, пише Investor.bg

Организацията на погребението ще бъде бъде уточнена по-късно, допълни Раул в краткото си изявление, завършило с възгласа: "До победата, винаги!" ("Аста ла виктория, сиемпре!"), с който се асоциираше Команданте.

"Върховният лидер", който държеше острова си с желязна ръка от революцията от 1959 и който отправяше предизвикателства на американското свръх могъщество в продължение на половин век, предаде властта на брат си Раул през 2006 след стомашно-чревен кръвоизлив.

През 2011 Фидел отстъпи и поста си на първи секретар на Комунистическата партия на Раул, който бе вторият в партията от създаването й през 1965.

Бившият кубински президент изчезна напълно от екраните на кубинската телевизия между февруари 2014 и април 2015, което подхрани редица слухове за здравословното му състояние. От година и половина обаче, макар публичните му появи да бяха ограничени, той отново започна да публикува "размисли" и пак приемаше известни личности и чуждестранни знаменитости.

Смъртта му, настъпила едва две години след историческото обявяване на сближаването между Куба и САЩ, окончателно затваря страницата на Студената война, изправила света на ръба на ядрения конфликт по време на ракетната криза през октомври 1962.

Фидел Кастро е роден на 13 август 1926 в Биран, провинция Ориенте в семейството на едър земевладелец. През 1949 завършва Юридическия факултет в Хавана. На 26 юли 1953, начело на група млади патриоти, организира нападението на казармата "Монкада" в Сантяго де Куба, за което е арестуван и осъден на 15 години затвор. От затвора е освободен през май 1955 и емигрира в Мексико.

На 2 декември 1956 ръководи десанта на въоръжен отряд от патриоти, които слизат от кораба "Гранма" в провинция Ориенте и образуват ядрото на революционна партизанска армия, която взима властта на 1 януари 1959.

От тази дата Фидел Кастро е несменяем лидер на Кубинската революция.

През 1961 той провъзгласява социалистическия характер на революцията и е един от инициаторите за създаването на Кубинската комунистическа партия (3 октомври 1965). Избран е за първи секретар на ЦК на партията. От 3 декември 1976 Фидел Кастро е председател на Държавния съвет и министър-председател на Куба.

На 1 август 2006 предава временно на брат си - армейски генерал Раул Кастро Рус, постовете председател на Държавния съвет и председател на Министерския съвет първи секретар на ЦК на Кубинската комунистическа партия и главнокомандващ Революционните въоръжени сили, тъй като претърпява тежка коремна операция на 31 юли.

Кубинците в Маями празнуваха смъртта на Фидел Кастро след официалното съобщение от Хавана.

Последни новини
Още от Новини