Как реагираха световните лидери на смъртта на Фидел Кастро

Бащата на кубинската революция почина на 90-годишна възраст

Фидел Кастро. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Фидел Кастро. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Лидери на страни от цял свят и от всякакви политически групи реагираха на смъртта на Фидел Кастро, символът на кубинската революция, с туитове и коментари на съчувствие, похвали и критики за това какъв беше той и какво донесе управлението му, пише Bloomberg.

„Този силен и мъдър човек винаги гледаше с увереност към бъдещето”, написа руският президент Владимир Путин, подчертавайки дългогодишната връзка между двете държави. „Той въплъщаваше високи идеали на политик, гражданин и патриот, който беше искрено убеден в правотата на каузата, на която посвети целия си живот. Той ще живее вечно в сърцата на руските граждани”.

Френският президент Франсоа Оланд написа, че Кастро е „символът на кубинската революция с надеждите, които събуди и разочарованията, които провокира. Участник в Студената война, той беше част от една ера, която приключи с разпадането на Съветския съюз. Той успя да се утвърди в очите на кубинците като символ на гордото отхвърляне на чуждестранното господство”.

Кастро почина в столицата Хавана късно вечерта в петък, 25 ноември, на 90-годишна възраст. Той ще бъде кремиран и погребан в Сантяго де Куба на 4 декември, като преди това тленните му останки ще преминат процесия в страната. Куба обяви 9 дни национален траур. 

Южноафриканският президент Джейкъб Зума написа: „Кастро насърчаваше кубинците да се присъединят към нас в борбата срещу расовата сегрегация. Кубинският народ, под неговото лидерство, ни подкрепи”.

Премиерът на Индия Нарендра Моди написа в Туитър, че неговата нация скърби за загубата на своя скъп приятел, добавяйки: „Ние подкрепяме кубинското правителство и население в този трагичен момент. Фидел Кастро беше една от най-емблематичните личности на XX век”.

„Към всички революционери в света, ние трябва да продължим неговия завет и неговия визия за независимост, социализъм, родина”, написа президентът на Венецуела Николас Мадуро в Туитър. Предшественикът му Уго Чавес и Кастро бяха близки приятели и политически съюзници.

Рафаел Кореа, президентът на Еквадор, написа: „Той беше голям. Да живее Куба! Да живее Латинска Америка!”. От своя страна мексиканският президент Енрике Пеня Нието написа: „Страдам за смъртта на Фидел Кастро, лидерът на кубинската революция и емблематична за XX век личност...Кастро беше приятел на Мексико, борещ се за двустранни отношения, основани на уважение, диалог и солидарност”.

Не бяха малко и негативните коментари. Бившият министър-председател на Швеция Карл Билд написа: „Със своята революция през 1959 Кастро създаде неустойчива комунистическа диктатура. Нито политически, нито икономически модел. Почивай в мир!”. 

Последни новини
Още от Новини