Как победата на Тръмп ще стимулира гръцката икономика

Председателят на най-голямата гръцка банка Piraeus Bank Йоргос Ханджиниколау е оптимист за новия американски президент

Новият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Ty Wright/Bloomberg Новият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Ty Wright/Bloomberg

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ може да насърчи икономическия растеж по света и да извади Гърция от рецесията, помагайки на затруднените кредитори на страната по дългия път на възстановяването, смята председателят на най-голямата гръцка банка Piraeus Bank Йоргос Ханджиниколау.

„Ако позитивните нагласи, които съпътстват избирането на новия президент, са отражение на реалността, смятам, че останалата част от световната икономика ще усети ползите от  това и дори Гърция ще спечели”, заяви Ханджиниколау в интервю за Bloomberg.

Гръцките банки се борят да оцелеят по време на най-дълбокия икономически срив от Втората световна война насам и най-голямото преструктуриране на държавен дълг в историята на страната. В рамките на три години са поели ангажимента да изчистят балансите си чрез отписвания, продажби и споразумения с мениджъри на компании, изпаднали в несъстоятелност.

Успехът или провалът на тези усилия ще зависи от това дали гръцката икономика ще се възстанови, каза още Ханджиниколау.

Въпреки че използваме най-добрата иновативна система за управление на необслужваните кредити, ако гръцката икономика не се справя добре, ние няма да можем да се движим напред, посочи той, допълвайки, че най-голямото притеснение за тях е накъде върви  икономиката на страната.

Piraeus Bank отчита нетна печалба от 14 млн. евро ($15 млн.) за първото деветмесечие на годината, спрямо загуба от 621 млн. евро за същия период на миналата година. По думите на председателя банката е на път да приключи годината на печалба и да отговори на изискванията на централната банка да намали дела на лошите си кредити.

Уверени сме, че ще изпълним целите, заложени ни от централната банка и Единния надзорен механизъм в 3-годишен хоризонт от време, посочи той.

Източник: Bloomberg

Банката се управлява от временен екип от януари насам заради спор между акционерите. Антимос Томопулос, главният изпълнителен директор, подкрепян от Paulson & Co., беше принуден да напусне поста си заради несъгласия с председателя Майкъл Салас, който тогава подаде оставка.

„Сега имаме за задача да осигурим нов главен изпълнителен директор, което е важна част от цялостното усилие за подобряване на стандартите за управление”, обяви  Ханджиниколау. Той не посочи краен срок за приключване на изборния процес. 

Последни новини
Още от Новини