Русия към ОПЕК: Замразяване на производството е всичко, което ще направим

Съкращаване на руските добиви няма да има

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Изправена пред натиск от страна на ОПЕК да предприеме съществени съкращения на добивите, Русия повтори готовността си за замразяване на производството на настоящите нива, което според руските власти всъщност би било съкращаване спрямо планираните за 2017 нива. Поставянето на таван на добивите на сегашното ниво би означавало Русия да извлича по 200 000 до 300 000 барела на ден по-малко, отколкото беше планирала за следващата година, обяви енергийният министър на страната Александър Новак през журналисти вчера, 24 ноември. По думите му това означава, че замразяването би създало трудна и сурова ситуация за Русия и плановете ѝ за увеличение на добивите догодина.

Русия е заложила в бюджета за 2017 производство от около 11 млн. барела на ден при средно 10.9 млн. барела тази година. Руските добиви се увеличиха до рекордните 11 млн. и 205 хил. барела на ден през ноември, което е най-високото ниво в историята на постсъветска Русия. По няколко пъти на година от 2015 насам руските власти увеличават прогнозите си за производството, припомня Bloomberg.

Организацията на страните износителки на петрол, която се стреми да финализира преговорите по собственото си орязване на продукцията с около 1 млн. и 100 хил. барела на ден следващата седмица, е помолила производителите извън картела да сътрудничат, като също съкратят добивите с около 500 000 барела дневно, стана ясно от думите на Александър Новак. ОПЕК постигна предваритело споразумение през септември да намали производството до 32,5 – 33 млн. барела на ден. За сравнение през октомври според прогнозите на Организацията са добити 33,6 млн. барела на ден. Преговорите за индивидуалните квоти продължиха и тази седмица, като целта е да се постигне окончателна договорка до заседанието на министрите от ОПЕК във Виена на 30 ноември. На 28 ноември ще се проведат дискусии на по-ниско ниво, а на 30-ти предстои закуска между министрите от ОПЕК и някои страни извън картела като Русия малко преди да започне официалната програма на заседанието, твърдят запознати лица.

Ролята на Русия ще бъде решаваща в оформянето на сделката, каза в интервю за Bloomberg Television нигерийският министър на петрола Еманюел Качикву. „Русия е също толкова заинтересована от подобрението на цените, колкото сме и ние“, добави той.

Ако не се стигне до сделка за ограничаване на производството, според Международната агенция по енергетика цените на петрола вероятно ще се понижат през 2017. Изчисленията на ОПЕК също показват, че предварителното споразумение от Алжир ще намали съвсем малко излишъка от суровината през следващата година, ако в намалението на добивите не се включат и страни извън Организацията.

И докато Русия – най-големият производител извън ОПЕК, даде да се разбере, че предпочита замразяване вместо намаляване на добивите за няколко месеца, членове на групата, сред които Саудитска Арабия, очакват, че Федерацията в крайна сметка ще се присъедини към намалението, споделят за Bloomberg запознати лица.

Енергийният министър Александър Новак обаче обяви вчера, че позицията на Русия остава непроменена и последователна. „Както каза нашият президент по-рано, ние сме готови на замразяване на продукцията на сегашните нива“, подчерта Новак. Президентът Владимир Путин повтори в началото на седмицата, че страната му е готова да замрази добивите, като добави, че няма пречки пред споразумението в ОПЕК този месец, след като групата е осъществила голям напредък в преодоляването на различията между страните вътре в нея.

Последни новини
Още от Новини