Ctrip купи Skyscanner заради технологията

Джейн Сун, главен изпълнителен директор на Ctrip

Офисът на Skyscanner в София. 17 януари 2016. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria Офисът на Skyscanner в София. 17 януари 2016. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Ден след като британският министър на финансите Филип Хамънд посочи проблема на британските технологични компании, които според него не успяват да растат на международна сцена, един от най-обещаващите стартъпи бе грабнат от китайски купувач, съобщи Bloomberg.

Най-големият китайски туристически сайт Ctrip.com, който помага на китайските туристи да пътуват по света от 15г. става глобален с последната си придобивка.

Ctrip, чийто успех в последните години бе свързан с резкия ръст на китайския туризъм стъпва в Европа.

На 24 ноември 2015 Ctrip обяви, че купува британския технологичен еднорог базиран в Шотландия Skyscanner – специалист в продажба на самолетни билети за 1,7 млрд. долара в последната стъпка от поредицата придобивания след Qunar и дела в индийската MakeMyTrip.

Сделката е поредното придобиване на британска технологична компания от чуждестранен купувач.

Skyscanner има 60 мнл. активни месечни потребители по данни на Bloomberg.

Освен билети за самолети след сравнение на цените, в последната година компанията започна да предлага и билети за влак и резервация в хотел. През декември 2015 компанията обяви приходи от 120 млн. паунда и печалба от 17,5 млн паунда, ръст от 3%.

Джейн Сун, главен изпълнителен директор на Ctrip говори за причините за покупката на Skyscanner, плановете на компанията след придобиването и какви нови цели търси. Интервю за Bloomberg на 25 ноември 2016.

Чуйте във видеото.

Ctrip остава непознат извън вътрешния пазар в Китай. Той се сля с конкурента си Qunar Cayman Islands Ltd и чрез сделката търсачката Baidu Inc. стана един от основните му акционери. По данни на Bloomberg от септември Ctrip е управлявал близо 70% от китайските онлайн транзакции, свързани с туризъм.

Част от софтуерните разработки на Skyscanner са от офиса, който компанията откри в София в началото на 2016.

Последни новини
Още от Новини