Британската икономика продължава да не се влияе силно от Brexit

Потреблението и инвестициите остават силни

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Потребителите и бизнесът във Великобритания са увеличи разходите си през третото тримесечие на 2016, а британската икономика продължава да се представя устойчиво след вота за Brexit от средата на годината.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания е нараснал с 2,3% на годишна база през третото тримесечие на 2016 и с 0,5% на тримесечна база, показа последния прочит на данните, като икономическата експанзия остава непроменена спрямо предварителните оценки.

Потреблението на британските домакинства расте с 0,7% спрямо второто тримесечие на годината, а бизнес инвестициите – с 0,9%, показаха данни на Националната статистическа служба. Данните обхващат първия пълен период, в който вече беше ясно, че британците са гласували за напускане на Европейския съюз.

Дарън Морган от британската Национална статистическа служба каза, че бизнес инвестициите се представят добре в месеците след референдума, но вероятно голяма част от решенията за тях са били взети преди гласуването от 23 юни. Благодарание и на силното потребление, ръстът на британската икономика се запазва на нива, близки до средните в исторически план.

По-рано през седмицата британският финансов министър понижи прогнозите за растежа на икономиката на страната до ниво от 1,4% догодина. В есенното си изявление в сряда, пет месеца след вота на Великобритания за излизане от Европейския съюз (ЕС), Хамънд заяви, че според фискалния съвет Office for Budget Responsibility (OBR) брутният вътрешен продукт (БВП) ще се разшири с 1,4% през 2017, което е под оценката за ръст от 2,2% от март. Заемите също ще се увеличат с още 122 млрд. паунда (151 млрд. долара) до финансовата 2020-21  спрямо предишните очаквания, което значи, че нетният дълг спрямо БВП ще достигне 90,2%.

 

Последни новини
Още от Новини