България - с най-голям ръст на местата за авиопревоз на пътници

Централна и Източна Европа се представя по-добре от Запада

Докато множество пазари от Западна Европа не отбелязват ръст през 2016 по различни причини, много държави от Централна и Източна Европа постигат впечатляващ ръст, пише информационния сайт за новини и анализи в областта на авиацията anna.aero.

Таблица 2: Капацитет за авиопревоз на 17-те държави от Централна и Източна Европа от всички летища през 2016 (спрямо най-натоварените летища във всяка държава)

По отношение на търсенето на въздушен транспорт Полша е най-голямата държава сред ЦИЕ17* с по-голям годишен капацитет на местата за транспорт с летателни средства в сравнение със сбора от местата на втория и третия в класацията. Много от държавите в групата използват основно едно единствено летище, а 10 държави от всички 17 отбелязват ръст на своя капацитет за авиопревози с 10% през 2016.

България - с 25,4% ръст

Въз основата на данните на OAG, британска компания за авиационни резервации, която поддържа данни за 900 авиолинии и над 4 000 летища по света, е сравнен капацитетът за превоз на пътници за всички летища във всички държави - през 2016 в сравнение с 2015.

Таблица 1: Ръст на 17-те страни от Централна и Източна Европа - промяна в капацитета на места за авиационен превоз през 2016 в сравнение с 2015  

15 от държавите в групата отбелязват ръст по този показател с най-малко 5%, 10 - най-малко с 10%, а две от държавите (България и Румъния) с над 20%. В същото време шестте държави, които не са членки на ЕС са отбелязали ръст от 8,5% тази година, а общо 11-те държави-членки от групата са отбелязали среден ръст от малко под 11%. 

Bulgaria Air - в Клуб "1 милион"

Четири авиопревозвача са предложили над един милион места за пътниците от държавите в групата през 2016 - Aeroflot (1,37 милиона), Adria Airways (1,25 млн.), germanwings/Eurowings (1,15 млн.) и Bulgaria Air (1,01 млн). Веднага след тях, извън Клуб "1 милион" се нарежда British Airways и SAS, като и двете компании най-вероятно ще надскочат едномилионният вододел през 2017.

Компаниите, които са осигурили най-голям летателен превозен капацитет в държавите от Централна и Източна Европа са Wizz Air и Ryanair, като двете компании са увеличили летателния капацитет с почти 20%. Третото място в класацията заема LOT Polish Airlines, която се разрасна рязко от началото на годината, когато ЕС вдигна рестрикциите за разрастване на мрежата на авиолиниите. Други три превозвача, които отчитат двуцифрен ръст през 2016 са Blue Air (+65%), easyJet (+13%) и SmartWings (+14%). Само две от превозвачите в Топ 15 отчитат спад на капацитета през 2016 в сравнение с 2015 - Air Serbia и TAROM. Сръбската авиолиния отчита спад от 1%, а TAROM - от 2%.

*Анализаторите от anna.aero разглеждат детайлно 17 пазара: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения, като за целите на проучването тези държави са обединени с абривиатурата ЦИЕ17. 11 от тези държави 17 са членки на ЕС, като изключение правят Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Черна гора и Сърбия, пояснява изданието. 

Последни новини
Още от Новини