AirAsia вижда много ръст в бъдеще

Тони Фернандес, главен изпълнителен директор на Air Asia Group

Тони Фернандес, основател и главен изпълнителен директор на AirAsia Bhd. позира след интервю за Bloomberg. Куала Лумпур, Малайзия. 25 ноември 2016. Photographer: Sanjit Das/Bloomberg Тони Фернандес, основател и главен изпълнителен директор на AirAsia Bhd. позира след интервю за Bloomberg. Куала Лумпур, Малайзия. 25 ноември 2016. Photographer: Sanjit Das/Bloomberg

AirAsia е най-голямата авиокомпания-самостоятелен клиент на Airbus Group, поръчала 575 самолета. 401 от тях още не са доставени – това е втората по големина предстояща поръчка след индийската Indigo, с което дава огромна власт на AirAsia да преговаря по цените и да оборудва самолетите според нуждите си.

Авиокомпанията губи пари на оперативно ниво от продажби на билети, но покрива загубите си от допълнителни приходи – продажба на храна на борда, допълнителни такси за смяна на полети, добавяне на багаж и дюти фри, но истинската печалба идва от продаване и отдаване на лизинг на собствените си самолети.

Това прави неясни плановете на главния изпълнителен директор Тони Фернандес да продаде лизинговата компания. Подразделението може да бъде отделено още през декември, каза той на 30 август 2016 и може да донесе до 1 млрд. долара.

"Що се отнася до мен – аз съм по-скоро да се продава неосновен бизнес. Пазарът не дава достатъчно висока оценка. Искаме да листнем тренировъчните си центрове, гледаме към няколко джойнт венчъра при наземното обслужване и кетъринга. Така че огромна стойност се отключва за AirAsia да използва кеша и да изгражна много силни франчайзи в страните от АСЕАН, Китай и Индия", каза Фернандес.

Чуйне цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини