ЕЦБ предупреди за риск от корекция на финансовите пазари

Причината е повишената политическа несигурност

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди за риск от корекция на световните финансови пазари заради увеличаващата се политическа несигурност, която представлява заплаха за банките, стабилността и икономическия растеж.

„Вероятно е в близко бъдеще да има повече волатилност и потенциалът за рязко обръщане (на пазара б.р.) остава сериозен. Увеличената политическа несигурност и геополитически напрежения около наситените електорални календари на важни развити икономики имат потенциала да предизвикат глобален шок на доверието“, написаха от централната банка в Доклада си за финансовата стабилност, който се публикува два пъти годишно.

Резултатът от президентските избори в САЩ завърши периода на изненадващи резултати на политическата сцена, започнал с вота на британците за напускане на Евопейския съюз (ЕС). От ЕЦБ казват, че победата на Доналд Тръмп на изборите е повишила волатилността на финансовите пазари, а промените, които се очаква да въведе той по отношение на икономическата политика, са все още трудни за анализиране. Макар че икономиката и финансовата система на еврозоната остават устойчиви за момента, през идните месеци ни очаква повече политическа нестабилност, която може да постави под напрежение слабите банки и страните с високи нива на държавна задлъжнялост, пишат от ЕЦБ в доклада си.

„По-високата политическа несигурност може да доведе до повече вътрешно насочени и пречещи на растежа политически планове, а това на свой ред може да доведе до отлагане на необходимите фискални и структурни реформи“, казват от ЕЦБ.

Последни новини
Още от Новини