Великобритания понижи прогнозата си за растеж през 2017

БВП на Великобритания ще нарасне с 1,4% през 2017 спрямо предходните оценки за 2,2%

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Икономиката на Великобритания ще нарасне с по-бавен темп през 2017 спрямо предходната прогноза, обявена през март. Правителството ще има необходимост от заемане на повече дълг през следващите пет години. Това заяви британският финансов министър Филип Хамънд, който представи бюджетната рамка за състоянието на публичните финанси на Великобритания след Brexit, съобщава Bloomberg.

В своята есенна реч пред парламента – пет месеца след решението на британците да напуснат ЕС – Хамънд заяви, че Office for Budjet Responsibility (официалният надзорен орган, следящ за изпълнението на британския бюджет) прогнозира ръст на британската икономика от 1,4% през 2017, който е по-нисък от предходната прогноза, обявена през март, за ръст от 2,2%. Заемането на кредити също ще нарасне, каза Хамънд, като допълни, че правителството планира да заеме допълнителни 122 млрд. паунда ($151 млрд.) до 2020-2021.

Вотът за Brexit беше историческо решение, което ще промени курса на развитие на Великобритания, коментира той пред законодатели в Камарата на общините. „Но това е решение, което също прави още по-належаща необходимостта да се справим с дългосрочните слабости на нашата икономика“, в това число – проблемите с производителността, жилищния сектор и „дисбаланса между икономическия растеж и просперитета“, каза той. „Нашата задача сега е да направим британската икономика устойчива на последващите ефекти от излизането на Великобритания от ЕС и да бъдем подготвени за прехода, който ще последва“.

Хамънд има за цел да подпомогне бедните домакинства и средната класа и да начертае политика на фискална дисциплина на фона на повишаващата се несигурност. При бюджетен дефицит, който се очаква да достигне 68,2 млрд. паунда през 2016-2017 спрямо 55,5 млрд. паунда - каквито бяха прогнозите на финансовия министър Озбърн, влошената икономическа перспектива оставя на Хамънд малко пространство за големи фискални промени. Той обеща да се фокусира върху нуждите на „обикновените работещи хора“, тъй като финансовият министър иска да адресира опасенията на тези, които се чувстват „изоставени“ от глобализацията.

„Паричната политика изигра важна роля в подкрепа на растежа, считано от решението на британците да напуснат ЕС, но фискалната политика остава съществена за поддържане на доверието на пазарите и връщането на икономиката по пътя на дългосрочния растеж“, коментира Хамънд.

„Предвид несигурността, пред която е изправена икономиката, и по-слабите прогнози за икономически ръст, не може да очакваме реализиране на излишък през 2019-2020. Но заедно с премиера се придържаме твърдо към виждането за балансиране на публичните финанси възможно най-скоро, докато оставяме достатъчно гъвкавост за подкрепа на икономиката в краткосрочен план“.

БВП на Великобритания ще нарасне с 1,7% през 2018 в сравнение с преходните оценки за ръст от 2,1%, и ще се ускори до 2,1% през 2019 и 2020 в унисон с прогнозите, обявени през март, каза Хамънд, цитирайки данни на надзорния орган. 

Последни новини
Още от Новини