Потребителското доверие в САЩ расте след победата на Тръмп

Домакинствата в най-голямата световна икономика изглежда са доволни от това, че Тръмп ще е следващият президент на САЩ

Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Потребителското доверие в САЩ е достигнало до 6-месечен връх през ноември – месецът, в който Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ, като това показва, че американците се чувстват по-сигурни за своите финанси и икономика с него, пише Bloomberg.

Според последния прочит на индекса, измерващ потребителските настроения, потребителското доверие расте до 93,8 пункта спрямо 87,2 пункта през октомври, като любопитно е, че по време на проучването респондентите са отговаряли по-оптимистично, след като стана ясно, че Доналд Тръмп печели изборите за държавен глава на САЩ. Докладът показва, че настроенията сред американските потребителите са се подобрили след избирането на Тръмп сред широк кръг хора от различни възрасти, с различни доходи и от различни региони.

Директорът за проучването на Мичиганския университет Ричард Къртин каза, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп осъзнава важността на първите си 100 дни начело на държавата, като основният въпрос е как неговите икономически политики ще се приемат от потребителите.

Други икономически данни от САЩ, публикувани днес, 23 ноември, показаха, че молбите за помощи при безработица са се повишили с 18 хил. До 251 хил. през седмицата, приключила на 18 ноември. Подадените заявления остават под 300 хил. вече 90 поредни седмици, което е най-дългата серия от 70-те години на миналия век, но се покачват в сравнение с дъното, което беше достигнато през миналата седмица.

Последни новини
Още от Новини