Норвежките петролни компании свиват инвестициите през 2017

Те продължават да се борят с ниските цени на петрола

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Петролните и газовите компании, опериращи в Норвегия - най-големият производител в Западна Европа, планират да свият инвестиционните си разходи през 2017, като продължават да се борят с ниските цени на петрола, пише Bloomberg.

Компаниите планират да инвестират 147 млрд. крони, което представлява спад от 3,6% спрямо предходните очаквания, показва тримесечен анализ, публикуван от националната статистическа служба на страната. Норвегия се насочва към трети пореден годишен спад на инвестициите, като се очаква разходите за тази година да са 169 млрд. крони.

По-слабата прогноза за 2017 се дължи главно на по-слабите очаквания за разработване на нови и прекратяването на експлоатацията на някои стари обекти.

Петролните компании отлагат проучвателни сондажи в Норвегия, както и на други места по света, заради спада на цените на петрола, който започна през 2014. Над 40 000 работни места са били съкратени в норвежката офшорна индустрия, показват данни на DNB ASA, като безработицата достигна 20-годишен връх през лятото.

Статистическата служба на страната обяви, че начислените петролни и газови инвестиции и разходите са ревизирани в посока нагоре за периода 2013-2017 заради грешки в отчитането. 

Последни новини
Още от Новини