Ключовите играчи в енергийната сфера през 2017

Журналистът и анализатор Христо Петров в Бизнес старт, 23.11.2016

Журналистът и анализатор Христо Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Журналистът и анализатор Христо Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посещението на иранския президент в Армения тази седмица е индикация за желанието за сътрудничество и поддържане на баланс на силите в Каспийския и Кавказкия регион. В основата стоят много сериозни интереси в областта на енергетиката, транспорта и военното сътрудничество. Това коментира журналистът и анализатор Христо Петров в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи още, че в Армения има руска военна база и в същото време тя е в добри партньорски отношения със САЩ по отношение на военните въпроси и с НАТО

"Наблюдава се съревнование между Армения и Азербайджан, като Армения получава почти 2 пъти по-голяма финансова помощ от САЩ във военната област - около $2,5 млн. за Армения срещу $560 хил. за Азербайджан", поясни Петров, допълвайки, че Армения е един от основните играчи в т.нар. транспортен коридор "Север-Юг". Той ще свърже три много силни икономики - Русия, Иран и Индия и привлича интереса на международни компании от цял свят. 

Анализаторът коментира и два много важни газови коридора. Единият е от Иран до Европа, който минава през територията на Сирия и по този начин с количествата газ конкурира другия проект, свързан с катарския газ. Входът на втория проект в Европа е планиран през България.

"Иран има традиционни връзки с Русия и в този момент трябва да сме наясно, че това е икономиката, която се развива с най-бързи темпове в Кавказкия регион и Близкия изток и ръстът за следващите 10 години ще бъде над 3,5-4%", обяви Петров, допълвайки, че страната има най-диверсифицираната икономика в Близкия изток и въпреки дългогодишното ембарго тя е развивала своите алтернативни енергийни източници.

"Преди няколко месеца Иран за първи път демонстрира своя офшорна нефтена платформа в Персийския залив. Това беше уникално събитие, посветено на следващия ирано-омански проект през дъното на Персийския залив", каза още анализаторът.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини