Икономиката на еврозоната се ускорява с най-бърз темп от началото на 2016

PMI индексът в сферата на производството и услугите се повиши до 54,1 пункта през ноември

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Икономическият растеж на еврозоната се ускорява с най-бърз темп за тази година на фона на нарастването на поръчките, които карат компаниите да добавят повече работни места и повишават цените, съобщава Bloomberg.

PMI индексът в сферата на производството и услугите се повиши до 54,1 пункта през ноември от 53,3 пункта месец по-рано, предаде IHS Markit. Това е най-доброто представяне на индекса от 11 месеца насам. Психологическата граница от 50 пункта разделя експанзия от свиване в сектора.

 


Изменение на общия PMI индекс за еврозоната. Източник: tradingeconomics.com

Признаците, че възстановяването набира инерция могат да се окажат ключови за решението на ЕЦБ на следващото заседание на 8 декември дали да разшири програмата за количествени улеснения на стойност от 1,7 трлн. евро ($1,8 трлн.) Президентът на ЕЦБ Марио Драги коментира тази седмица, че възстановяването остава зависимо от продължаващата парична подкрепа.

Германия продължава да бъде двигател на растежа сред икономиките в еврозоната, а Франция отчита най-доброто си представяне от началото на годината, посочват от Markit.

Производственият PMI за еврозоната се повишава до 53,7 пункта през ноември, достигайки най-високото си равнище от 34 месеца насам, докато индикаторът за услугите се покачва до 54,1 пункта.

„Предварителните данни за PMI индекса през ноември показват най-силен месечен ръст на бизнес активността досега през тази година с оглед на десетките признаци, че икономическият растеж продължава да се ускорява“, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit. Добра новина и за ЕЦБ ще бъде постепенното засилване на инфлационния натиск, коментира още той. 

Последни новини
Още от Новини