Световна катастрофа, ако отношенията САЩ-Китай се влошат?

Китай се опитва да заздрави отношенията със САЩ преди идването на Тръмп

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Отношенията между Китай и САЩ са прекалено важни, за да се разпаднат, а новоизбраният американски президент Доналд Тръмп има задължението да направи така, че връзките между двете страни да се подобряват и никога да не се влошават, написа ежедневникът на Комунистическата партия в Китай People’s Daily.

Вестникът, в който често зад статиите стоят идеите на самите управляващи, пише, че важността на връзката на Китай със САЩ е очевидна и всякъв разрив в отношенията между двете държави би могъл да предизвика световна „катастрофа“. Статията на People’s Daily повтаря позицията на китайския президент Си Дзинпин, който отправи послание към Доналд Тръмп през миналата седмица, в което каза, че сътрудничеството е единственият правилен начин за управление на връзките.

„Не е трудно да се прогнозира, че връзки на сътрудничество между Китай и САЩ ще донесат големи ползи на света. Ако обаче между двете страни започнат търкания и дори конфронтации, това би било бедствие за тях, както и за света“, пише в текста на статията.

Китай се опитва да заздрави отношенията си със САЩ още преди Доналд Тръмп официално да е встъпил в длъжност. Тръмп нееднократно сипеше обвиненията срещу Китай по време на предизборната си кампания, като обвиняваше втората по големина световна икономика във валутни манипулации и ги обяви за големия враг на Америка, поставяйки ги преди Русия.

People’s Daily отчита, че споразуменията, постигнати по време на управлението на Обама, са довели до увеличаване на инвестициите и „са поставили началото на бъдещите връзки Китай – САЩ“. Първият допир между китайския президент Си Дзинпин и новоизбрания американски президент Доналд Тръмп (в телефонен разговор б.р.) е протекъл в позитивна атмосфера и е бил постигнат важен консенсус, пише още ежедневникът на Китайската комунистическа партия.

Последни новини
Още от Новини