Спират програмата за безплатно саниране

От 22 ноември местните власти трябва да спрат подписването на нови договори с външни изпълнители за изпълнение на дейности по Програмата

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) спира Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Причината е, че е достигнат финансовият ресурс от 1 млрд. лева, а правителството е в оставка и не може да гарантира приемствеността на политиката, съобщи Investor.bg.

Финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще продължат да бъдат изпълнявани, допълват от пресцентъра на ведомството.

Във връзка с новите обстоятелства министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова е поискала от кметовете на общините в страната временно да преустановят сключването на нови договори.

Считано от 22 ноември местните власти трябва да спрат подписването на нови договори с външни изпълнители за изпълнение на дейности по Програмата, става ясно още от съобщението на МРРБ. Не трябва да бъдат обявявани и нови обществени поръчки до осигуряване на допълнителен финансов ресурс по програмата.

Повишаването на енергийната ефективност на сградите в България беше посочено като приоритет за втория кабинет на Бойко Борисов. В програмата са включени около 2 хил. жилищни блока, още толкова са одобрени за участие и чакат финансиране на дейностите. 

Още преди оставката на кабинета стана ясно, че парите по програмата са свършили и в Бюджет 2017 има предвидени средства за продължаване на политиката на правителството в тази насока. Опасенията, че финансовата рамка за догодина няма да бъде приета във вида, предложен от ГЕРБ обаче е най-вероятната причина и за спирането на програмата.

Последни новини
Още от Новини