Европейските лидери все по-критични към подхода на британското правителство към Brexit

Лидерът на християндемократите Манфред Вебер обяви, че Великобритания няма представа за последствията

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Европейските лидери стават все по-критични към плановете на британския премиер Тереза Мей за Brexit, пише Bloomberg.

Паундът потъна до интрадневно дъно, след като словашкият премиер Робърт Фицо обяви, че Великобритания не е наясно какво иска и лидерът на християндемократите Манфред Вебер призова правителството на Мей да даде конкретен план как се подготвя за започването на преговорите за Brexit до края на март. Вебер отправи тези коментари след срещата си с британския министър, отговарящ за Brexit, във вторник.

За съжаление по време на срещата си с Дейвид Дейвис не получих яснота как британското правителство си представя напускането на ЕС”, заяви Вебер. „Явно нямат никаква представа какво точно представлява Brexit.

Коментарите очертават недоволството на континента от усилията на Мей да доведе до край желанието на британците от референдума на 23 юни, при който 52% от населението подкрепи напускането на ЕС.

Източник: Bloomberg Terminal

Коментарите на Вебер изпратиха паунда надолу с 0,6% до $1,2423 за паунд. Британската валута се повишава от дъното, достигнато на 11 октомври, от $1,2123 за паунд.

На срещата в Страсбург Дейвис намекна, че Великобритания иска да запази достъпа си до единния европейски пазар, заяви Вебер, който повтори позицията на останалите държави от блока, че такава привилегия изисква приемането на европейските принципи за свободно движение на хора.

„Икономическите измерения за Великобритания са ясни. Тя има силен интерес да запази връзка с единния пазар“, каза още Вебер.

Позицията на правителството не се е променила, обяви говорителят на Мей Грег Суифт пред репортери в Лондон. „Категорични сме, че искаме търговско споразумение, което позволява британските компании да търгуват в целия единен пазар и да остави европейският бизнес да направи същото“.

Ги Верховстад, който е представител на ЕП по въпросите за Brexit, също се срещна с Дейвис и повтори необходимостта от връзка между достъпа до единния пазар и свободното движение на хора. Той подчерта, че има общ интерес относно сроковете.

„Съгласихме се, че е необходимо този процес да започне възможно най-бързо преди следващите европейски избори в средата на 2019“, каза Верховстад. Освен това той предупреди, че прозорецът за преговори ще продължи 14-15 месеца, което ще направи разговорите много интензивни. 

Последни новини
Още от Новини