Богатството на българите намалява спрямо миналата година

Задлъжнялостта за последните 8 години нараства сериозно

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Благосъстоянието на българите намалява с $2 млрд. през последната година, достигайки $87 млрд. Така богатството на глава на населението възлиза на $14 824 ($9159 във финансови активи и $8748 в нефинансови активи) през настоящата година (данните са към средата на годината). Това са резултатите на седмото издание на доклада Global Wealth Report на Credit Suisse, цитиран от Investor.bg.

Наблюдава се обаче интересно движение на благосъстоянието на страната през последните десет години. Общото богатство на българите е намаляло рязко спрямо нивата в края на 2007 преди финансовата криза – тогава то е било в размер на $113 млрд.. По време на кризата то отчита спад до 2010 ($88 млрд.), но след това отново започва да расте, като през 2013 се увеличава до $113 млрд. Оттогава насам обаче отново намалява всяка година, като реално през 2016 достига до най-ниските си нива за последното десетилетие.

Задлъжнялостта на българите също нараства сериозно. Ако през 2007 задълженията на глава на населението са възлизали на $1933, то през тази година сумата е достигнала $3083.

В световен мащаб през последните 12 месеца благосъстоянието е нараснало с $3,5 трлн. до $256 трлн., което представлява ръст от 1,4%. Натрупването на богатство обаче едва поддържа темпа на прираст на населението. В резултат на това през 2016 богатството на глава на населението остава без промяна за пръв път от 2008 насам на ниво от близо $52 800 .

През 2008 докладът отчита ръст на глобалното благосъстояние на домакинствата вследствие на натрупване на финансови активи. През 2016 обаче има промяна в тази тенденция, като делът на нефинансовите активи се повишава за пръв път. Общо $4,9 трлн. са били добавени към реалните активи спрямо ръст от $330 млрд. на финансовите активи.

Докладът установява още, че неравенството в благосъстоянието, измерено по дял от най-богатия 1% и най-богатите 10% от пълнолетните спрямо останалата част от населението над 18 години в света, продължава да расте. Докато долната половина заедно притежават по-малко от 1% от общото богатство, най-богатите 10% притежават 89% от всички глобални активи.

Нещо повече, от началото на века насам развиващите се икономики значително са повлияли на глобалното разпределение на богатството. През 2000 развиващите се икономики са допринесли само за 12% от глобалното благосъстояние, но оттогава насам този процент е нараснал почти до 25%. Днес развиващите се страни са дом на 18% от населението с най-голямо нетно богатство в света. Само Китай формира около 9% от топ 10 от глобалните богаташи, което е доста повече от Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство.

Прилики през 2016 между различните региони се наблюдават вследствие на влиянието от обменните курсове. Резките валутни движения са довели до спад на богатството в почти всеки регион освен Азиатско-тихоокеанския (без Китай и Индия), повлиян от поскъпването на йената. Вследствие на това богатството на глава на населението се е увеличил с 6,5% в региона, а в Северна Америка – с 0,9%. То обаче намалява в Европа, Китай и Индия средно с 2%, а в Латинска Америка и Африка – с над 5%.

Макар че САЩ продължават да разрастват богатството си от финансовата криза насам, добавяйки $1,7 трлн. през тази година, този път те са изместени от лидерското място от Япония, която отчита ръст на благосъстоянието от $3,9 трлн. Китай е изгубил $680 млрд. заради корекции в цените на акциите и обезценяването на валутата, докато богатството във Великобритания е намаляло с $1,5 трлн. като пряко последствие от вота около Brexit.

В същото време 9% от пълнолетните на глобално ниво са нетни длъжници, което без съмнение е тревожно развитие, се отбелязва в доклада. 

Последни новини
Още от Новини