Унгария смъква на 9% корпоративния данък от 2017

Осигуровките на Унгария са сред най-високите в ЕС

Унгария. Снимка: pixabay.com Унгария. Снимка: pixabay.com

Унгария възнамерява да смъкне корпоративния си данък до 9% от 2017, което ще бъде най-ниското ниво за Европейския съюз, заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от digitaljournal.com   

"През следващата година корпоративният данък ще бъде свален до едноцифрено число - 9% и ще важи, както за малките и средни предприятия, така и за големите корпорации", заяви пред журналисти унгарският премиер в Будапеща, пише изданието.

Унгарските компании с оборот от под 500 млн. форинта (1,6 млн. евро, което е 1,7 млн. долара) към момента заплащат 10% данък върху печалбата си. По-големите компании заплащат 19%

Решението за намаляване на данъците е било взето в четвъртък, 17.11.2016, след консултации с министъра на икономиката на Унгария Михали Варга. 

"С такива данъци Унгария ще предложи най-добрата в рамките на Европейския съюз фискална политика", заявява Орбан. 

До момента България, Ирландия и Кипър имаха най-ниския корпоративен данък в ЕС, пише дигиталната медия. 

Варга заяви, че през 2017 унгарският бюджет е така изработен, че да може да поеме начален спад от 145 млрд. форинта, като резултат от реформата на данъчната система по отношение на корпоративното облагане. 

"Това означава, че 145 млрд. форинта ще останат в касите на корпорациите. Заделен е резервен фонд от още 200 млрд. форинта, които ще бъдат повече от достатъчни, за да се покрие пукнатината в бюджета", добави унгарският министър на икономиката".

Унгарската преса реагира със смесени чувства на новината. Опасенията са, че страната може да се превърне в данъчен рай, само ако цялата данъчна система бъде реформирана. 

"Ако правителството цели да привлече мултинационални компании и чуждестранни инвеститори, всеки знае, че тези гиганти се интересуват по-малко от корпоративния данък печалба, отколкото от осигурителната и данъчна тежест, която е обвързана с работната заплата на служителите", пише унгарското електронно издание Index.hu.

Осигуровките на Унгария са сред най-високите в ЕС. 

Междувременно Орбан заяви, че ще се върви към увеличаване на минималната работна заплата към "колкото се може по-високи нива", въпреки че не споменава конкретна цифра. 

Минималната работна заплата в Унгария е 111 000 форинта, което е 360 евро. 

Ниските заплати в Унгария са принудили много унгарци да търсят работа в чужбина, което води до критично ниво на броя на кадрите в някои сектори, коментират икономисти. 

Унгарският икономическият ежедневник Portfolio пише, че орязването на корпоративния данък е "зрелищно събитие", но че "присъствието на квалифицирани кадри в страната, както и една предвидима и стабилна в правно отношение среда в Унгария, биха били много по-важни крачки", които страната трябва да извърви". 

Последни новини
Още от Новини