Путин: Има голяма вероятност за сделка на ОПЕК

Русия няма проблем със замразяването на петролното производство

Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин каза, че не вижда пречки пред постигането на споразумение по ограничаване на добивите от ОПЕК по-късно през този месец, докато Русия е готова да замрази производството си на текущите равнища. Путин каза, че големите износители на петрол са преодолели големите различия в позициите си, предаде Bloomberg.

„Не мога да кажа със 100% сигурност дали ще бъде постигнато споразумение, но има голяма вероятност това да се случи. Дори и още да не са премахнати напълно, основните различия между страните членки от ОПЕК могат да бъдат елиминирани“, каза Владимир Путин.

От началото на годината петролният пазар и преговорите за евентуално ограничаване на добивите преминаха през серия от обрати. Първо през април опитите за постигане на споразумение за замразяване на добивите претърпяха провал, но на 28 септември в Алжир все пак беше постигната предварителна договорка, която трябва да бъде финализирана на срещата на ОПЕК във Виена в края на ноември. И макар финализирането на преговорите далеч да не е сигурно, очакванията около срещата не позволят на цената на петрола да падне под $45 за барел. Готовността на Русия да преговаря със страните членки на ОПЕК за ограничаване на петролното производство е донеслно на страната поне $6 млрд. допълнителни бюджетни приходи, изчисляват експерти.

„За нас изобщо няма да представлява трудност да замразим производството“, каза Владимир Путин.

Освен позицията на Русия по темата за преговорите с ОПЕК, Путин засегна и темата за ареста на руския министър на икономиката Алексей Улюкаев по подозрения в корупция. Руският държавен глава каза, че не може да коментира ареста преди съдебата система в Русия да излезе с решение, но допълни, че подобни действия, с които се налага волята на закона, „единствено правят по-силен бизнес климата в Русия“ и карат всички да са наясно, че „законът ще бъде прилаган спрямо всички по равно“.

 

Последни новини
Още от Новини