Китай и Русия поискаха зона за свободна търговия в Азия

Президентът Си Дзинпин поиска плавен преход в отношенията със САЩ

Президентът на Китай Си Дзинпин говори по време на срещата на лидерите от Азиатско-Тихоокеанския регион в Лима, Перу. 19 ноември 2016. Photographer: Guillermo Gutierrez/Bloomberg Президентът на Китай Си Дзинпин говори по време на срещата на лидерите от Азиатско-Тихоокеанския регион в Лима, Перу. 19 ноември 2016. Photographer: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

Китай и Русия ще работят за създаване на зона за свободна търговия в Азиатско-Тихоокеанския регион, съобщи Министерството на външните работи от Пекин след срещата на  лидерите на двете страни на форума на APEC в Лима, Перу в събота, 19 ноември 2016, съобщи Bloomberg.

Идеята за зоната свободна търговия в региона се появява на фона на протекционистките настроения в САЩ след избирането на Доналд Тръпм, което заплаши да блокира Транс-Тихоокеанското търговско споразумение /TPP/, изключващо втората по големина икономика в света.

В речта си в събота на срещата на APEC президентът Си обеща подкрепа за глобалната търговия и сътрудничество като отвори още повече страната и даде по-голям достъп на чуждестранните инвеститори.

Руският президент Владимир Путин смята да посети Китай през май 2017, съобщи РИА Новости.

Китай-САЩ

Китайският президент Си Дзинпин призова в събота за „плавен преход” в отношенията със САЩ и благодари на президента Обама за засилването на връзките между двете страни.

„Срещаме се в решаващ момент в китайско-американските отношения”, каза Си в началото на срещата си в Перу с президента на САЩ.

„Надявам се двете страни да работят за засилване на сътрудничеството, преодоляване на различията и осигуряване на плавен преход в отношенията ни за тяхното развитие напред”, каза Си.

Китайският президент каза, че неговата страна работи по ранно приключване на преговорите за Регионалното икономическо партньорство /RCEP/ – азиатският търговски договор, който Пекин лансира в последните години. Подкрепен е от десетте членове на АСЕАН, Китай, Япония, Индия, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия – всички заедно представляват 30% от глобалния БВП и почти половината население на планетата.

Си призова страните от APEC да не приемат опитите за забавяне на сътрудничеството, намеквайки за новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръпм.

Тръпм каза, че ще защитава страната си от договори за свободна търговия, понеже те унищожават американските работни места.

Протекционистите възгледи в САЩ, пробудени от избирането на Тръмп означават, че Транс-Тихоокеанският договор /TPP/, който не включва Китай, е все по-малко вероятно да бъде ратифициран от Конгреса.

TPP би обединил около 40% от глобалната икономика.

Си каза, че Китай ще внесе стоки за 8 трлн. долара в следващите 5г., като очаква да 600 млрд. долара чуждестранни инвестиции и да инвестира 750 млрд. долара в чужбина. Китай преодолява предизвикателствата в растежа чрез поредица от реформи и ръстът за първите 9 месеца на 2016 е 6,7%, каза Си.

 

Последни новини
Още от Новини