Иран е оптимистично настроен за сделката на ОПЕК

Иранският петролен министър и генералния секретар на ОПЕК се срещнаха, за да обсъдят споразумението за намаляване на добива

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Петролният министър на Иран Биджан Намдар Зангане заяви, че е оптимистично настроен, че страните членки на ОПЕК ще успеят да се договорят за съкращаване на добивите на петрол на срещата във Виена по-късно този месец, съобщава Bloomberg.

Вчера, 19 ноември, Зангане се срещна с генералния секретар на групата Мохаммед Баркиндо в Техеран, за да обсъдят споразумението, което цели намаляване на производството с до 1,3 млн. барела дневно. Той оцени информацията, предоставена му от Баркиндо, по финализиране на сделката като "обещаваща".

Има голяма вероятност страните производителки от ОПЕК да постигнат консенсус на срещата през ноември, каза Зангане в коментари, публикувани от информационната агенция Шана на иранското петролно министерство. „Мисля, че страните членки на ОПЕК уважат споразумението и ще се опитат да го въведат в действие“.

ОПЕК е на прага да намали добивите за първи път от 8 години насам. Споразумението, постигнато през септември за ограничаване на производството, срещна някои трудности заради заявката на Иран да увеличи добивите и убеждението на Иран, че трябва да бъде изключен от договорката, за да може да финансира войната, която води срещу ислямистките терористи.

След като достигна рекордни стойности от близо $52 за барел миналата седмица, цената на петрола се понижи на фона на съмненията дали ОПЕК може да приложи сделката, която ще сложи край на двугодишната политика на неограничен добив. Ако не бъде приложено споразумението на срещата във Виена на 30 ноември, Международната енергийна агенция очаква 2017 да бъде четвърта поредна година на свръхпредлагане.

В петък от ОПЕК заявиха, че са постигнали прогрес по отношение на сделката за намаляване на производството след пореден кръг от преговори с Русия, но са оставили за решаване на срещата във Виена някои ключови детайли като ролята на Иран и Ирак.

Въпреки че министрите на Саудитска Арабия и Алжир потвърдиха целта си да намаляват производството на ОПЕК до 32,5 млн. барела дневно, те не дадоха ясни детайли как ще се справят със съпротивата от страна на Иран и Ирак.

От срещата между Баркиндо и Зангане става ясно още, че генералният секретар на ОПЕК е поискал от иранския петролен министър да покаже повече гъвкавост при разговорите във Виена, за да гарантира, че споразумението от Алжир ще бъде приложено, съобщават от петролното министерство. Зангане, от своя страна, е уверил Баркиндо, че Иран ще направо „всичко възможно“, за да се постигне консенсус.

Цената на петрола сорт Брент с доставка през януари се повиши с 37 цента или 0,8% до $46,86 за барел в Лондон в петък. Глобалният бенчмарк записва ръст от 4,7% през тази седмица.

На въпрос каква цена на петрола смята за справедлива Зангане отговоря, че „страните членки на ОПЕК поставят като таргет цени на петрола в диапазона $55-$60 за барел".

Последни новини
Още от Новини