България с висока оценка за данъчната си прозрачност

Оценката на ОИСР е важно международно признание за усилията на страна в данъчната прозрачност, заяви изп. директор на НАП

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

България разполага с всички процедури и източници, които гарантират навременно предоставяне на поисканата информация от международните партньори, с които страната има сключени спогодби за избягване на данъчно облагане (СИДДО) при спазване на изискванията за поверителност на данъчната информация. Това се посочва в доклад на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информацията за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според този доклад България получава оценка „LARGELY COMPLIANT”(в голяма степен съответстващ), съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Към момента България има сключени международни спогодби за избягване на двойното данъчно облагане с общо 68 държави в целия свят, а обменът на информацията с чуждите данъчни структури се извършва от Националната агенция за приходите.

От 1 юли тази година за България е в сила и Многостранната конвенция за взаимно административно сътрудничество по данъчни въпроси. Така кръгът на чуждестранните партньори се разширява до 118.

Самият обмен на данъчна информация най-често се осъществява, когато данъчните органи в една страна ревизират физически или юридически лица, които имат имущество, банкови сметки или икономическа дейност на територията на друга държава. От НАП посочват още, че ефективният обмен на данъчни данни помага за предотвратяване на опитите за неплащане на данъци чрез операции в различни страни.

По думите на изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов оценката на ОИСР е важно международно признание за усилията на България в данъчната прозрачност.

"Вярвам, че механизмите, по които НАП обменя информация с данъчните администрации с които имаме сключени спогодби, е един от много успешните примери в рамките на ЕС“, коментира още той. 

Последни новини
Още от Новини