VW съкращава 23 хил. работни места

Няма да има принудителни освобождавания на служители

Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen(VW) е постигнал споразумение със служителите си за съкращаване на 23 хил. работни места и за спестяването на 3,7 млрд. евро разходи, предаде Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със случая.

Намаляването на заетостта в компанията ще се случи чрез естествено намаляване на личния състав – напускане и пенсиониране – като няма да има принудителни освобождавания от работа до 2025. Новината ще бъде официално обявена на пресконференция във Волфсбург, която ще започне в 9:30 ч. местно време*.

Споразумението между VW и служителите на компанията е резултат от тежки преговори, продължили няколко месеца, което не е изненадващо, имайки предвид факта, че профсъюзите са много силни в Германия.

Освен че няма да има принудителни освобождавания на служители, друга победа на работниците в преговорите е обещанието на VW да произвежда два напълно електрически автомобила в рамките на Германия – във Волфсбург и в Цвикау. Освен това ще бъдат разкрити до 9000 позиции за нови проекти, в сфери като електромобилите и дигиталните компоненти.

За компанията разрешаването на този случай е важна стъпка в преструктурирането на операциите в най-голямото ѝ подразделение в опит да разреши най-голямата криза в историята си. VW – марката, на която се падат половината от продажбите на целия концерн – изпитваше трудности още преди избухването на скандала с вредните емисии.

Постигането на споразумение със служителите е втора важна новина около VW през седмицата, като само преди дни стана ясно, че компанията  е постигнала споразумение с американските регулатори по околната среда за поправка или обратно изкупуване на около 80 хил. автомобила с марки Audi, VW и Porsche с проблемни 3-литрови дизелови двигатели.

*Плановете на VW действително бяха потвърдени на пресконференцията на компанията във вида, в който бяха представени по-рано от Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини