Сирма Груп с IPO на европейска борса или на Nasdaq до 2022

Компанията активно търси фирми, за придобиване в Европа, съобщи изпълнителният ù директор

Логото на борсата Nasdaq Снимка: Eric Thayer/Bloomberg Логото на борсата Nasdaq Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Основната финансова цел на Сирма Груп Холдинг до 2022 г. е IPO на голяма европейска борса или на Nasdaq в САЩ. Това обяви на Investor Finance Forum изпълнителният директор на компанията Цветан Алексиев.

„Ще се опитаме да привлечем поне 10 млн. евро капитал през следващата година, искаме да инвестираме още и в „Sirma solutions” , за да направим IPO на борса извън България“, каза той, цитиран от Investor.bg.

Един от ключовите пазари за технологичната компания остава американският, защото според Алексиев, „макар и нелогично, в Европа се продава по-трудно“.

„Репутацията ни в IT сектора в САЩ е наистина много добра. Това се дължи на вирусите, с които ги заливахме преди 20 години, на българските студенти, които учат там и са в челни класации по успех. Пазарът там е много по-голям, много по-динамичен“, допълни Алексиев.

„Тази година парите от IPO-то ни на Българската фондова борса (БФБ - София) позволиха да засилим присъствието си в САЩ. Там направихме сравнително голям за нашите мащаби офис. Започваме да маркетираме продуктите си по основните стратегически вертикали. Оказа се, че продукти, които искаме да пуснем на американския пазар, не са приодени за него. Те искат супер опростен продукт, за това пригодихме нещата, които искаме да продаваме там, за да бъдат добре приемани на американския пазар“, обясни изпълнителният директор на компанията.

Алексиев определи бизнес развитието на “Сирма Груп” отвъд Океана като „доста обнадеждаващо“.

В България компанията има няколко офиса в големите градове, работи с повече от 30 банки, с играчи от застрахователната индустрия, с повече от 100 големи корпоративни клиенти. Българският пазар обаче е малък, посочи Алексиев.

По думите му тази година компанията отчита ръст на приходите от продажби в чужбина благодарение на офисите в САЩ, като започва засилено навлизане в пазара. „Увеличава се дела на продажбите в САЩ спрямо общата картина и намалява в България“, обясни изпълнителният директор на компанията.

Той посочи още, че тази година почти няма IT проекти в публичния сектор в България. За това “Сирма” ще продължи да настъпва на пазарите навън и там ще фокусира усилията си. „В момента активно търсим компании, които можем да придобиваме в Европа“, обяви той.

И тези усилия са насочени към постигането на две цели - увеличаване на производствения и технологичния капацитет и отваряне на нови пътища към нови пазари.

Той добави, че в бъдеще компанията ще работи и за увеличаване на човешкия и технологичен потенциал на групата. Обобщено в дългосрочен план компанията цели ръст на бизнеса чрез увеличаване на приходите и пазарния дял, както и придобиване на нови компании.

Алексиев коментира и доколко са се оправдали очакванията на “Сирма Груп” от публичността. „Цените на акциите ни не са там, където искахме. От наша страна ние правим всичко, което сме обещали. Продължаваме да растем. Опитваме се да правим повече и се надявам нещата да продължат да се случват добре за нас“, заяви той.

Последни новини
Още от Новини