Правителствата трябва да стимулират капиталовите пазари на Балканите

Синиша Крнета директор на Белградската фондове борса

Синиша Крнета - директор на Белградската фондове борса. Investor Finance Forum, София, 18 ноември 2016- Снимка: Станислав Стоянов\BloombergTVBulgaria Синиша Крнета - директор на Белградската фондове борса. Investor Finance Forum, София, 18 ноември 2016- Снимка: Станислав Стоянов\BloombergTVBulgaria

Директорът на Белградската фондова борса Синиша Крнета каза, че е „много важно правителствата и държавните индституции да оказват подкрепа на капиталовите пазари на страните от Балканския полуостров.

Според него See Link е един от инструментите, който ще помогне да се разберере значението на сътрудничеството на страните от региона в областта на финанасите.

„По този начин развитието на капиталовите пазари в страни със собствени валути е начин на стабилизиране и развитие на системата“, каза Крнета в интервю за Иван Нончев от Bloomberg TV Bulgaria.

Според Синиша Крнета „не е задължително капиталовите пазари да следват тенденциите в реалната икономика.“

„Ако държавните институции са ангажирни в процеса, те могат да го ускорят“

На 5 декември 2016 борсата в Белград се включва в SEE Link.

Проектът SEE link, финансиран от ЕБВР свързва в момента борсите в България, Македония и Хърватия за създаване на регионална инфраструктура за търговия на трите пазара.

По време на Investor Finance Forum 2016 в София на 18 ноември 2016 бяха обсъждани новите тенденции, които се очакват за 2017 – вълната популизъм, отстъплението от глобализация, последиците от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и очакванията за реакция на пазарите.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини