ГЕРБ са оптимисти за гласуването на бюджета

Вчера бяха приети бюджетите за Здравната каса и Държавното обществено осигуряване

Бойко Борисов Снимка: Jock Fistick/Bloomberg News Бойко Борисов Снимка: Jock Fistick/Bloomberg News

След вчерашния ден, когато бяха приети така наречените "малки бюджети" (на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване), съм по-спокойна и считам, че днес план-сметката за 2017 ще бъде гласувана на първо четене в пленарна зала с гласовете на ГЕРБ, РБ и БДЦ. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, предаде Investor.bg.

По думите й няма „нищо лошо в това страната да остане със сметката за приходите и разходите за 2016, но в новия бюджет има заложени политики, които много хора подкрепят – над 280 млн. лв. в образованието, над 250 млн. лв. за здравеопазването, за МВР 180 млн. лв. и 700 млн. лв. за отбрана.

Стоянова отново обясни, че ако минималната пенсия стане 300 лв. (както искат от ПФ), от бюджета ще трябва да се отделят 1,2 млрд. лв.

"Вчера гласувахме бюджета за държавното обществено осигуряване. В този закон парите за пенсии са малко под 9 млрд. лв. От тях половината са от осигурителни вноски, а другата - от данъци. Ако трябва да говорим за повишаване на пенсиите, трябва да говорим за нов модел на пенсионно осигуряване, както и на изчисляване на пенсиите, но това е голяма тема и не считам, че сега е моментът”, посочи председателят на бюджетната комисия.

Относно преминаването от плосък данък към прогресивно облагане, Стоянова бе категорична, че това би било грешка, а подобни промени в данъчната политика не могат да се правят само от една партия.
"За такива радикални корекции в облагането е нужен широк обществен дебат, хората трябва да бъдат запознати", допълни Менда Стоянова.

Последни новини
Още от Новини