Генералният секретар на НАТО вярва, че скоро ще говори с Тръмп

Екипът на Йенс Столтенберг е във връзка с екипа на Тръмп

Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че вероятно ще говори с новоизбрания американски президент Доналд Тръмп „много скоро“, като освен това прогнозира, че следващият лидер на САЩ ще запази ангажимента на страната към военния съюз.

Столтенберг каза, че екипът му е във връзка с екипа на Тръмп, който по време на предизборната си кампания определи НАТО като „отживелица“ и постави под въпрос приноса на европейските страни.

„Напълно уверен съм, че президент Тръмп ще поддържа американското лидерство в съюза и ще остане верен на ангажимента на САЩ към сигурността на Европа. Екипът ми поддържа връзка с неговия и очаквам да разговаряме много скоро“, каза Столтенберг.

Съветът на ЕС тази седмица показа, че няма намерения за обособяването на европейска армия, нито за единно оперативно командване. НАТО остава основата за съвместната отбрана, каза Столтенберг.

Европа трябва да направи повече за отбраната и сигурността, необходимо е повече сътрудничество между ЕС и НАТО. Европа и Америка се нуждаят една от друга, Америка има интерес от европейската сигурност. Америка няма по-благонадежден партньор, Европа е най-добрият приятел на Америка, каза още генералният секретар на НАТО.

Последни новини
Още от Новини