Драги: Възстановяването остава силно зависимо от подкрепата на ЕЦБ

Гуверньорът на ЕЦБ говори във Франкфурт

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги каза, че възстановяването в еврозоната все още не е достатъчно стабилно, за да донесе устойчива инфлация и текущото ниво на парична политика ще е „ключова съставка“ за икономическите перспективи през следващите години.

„Все още не виждаме устойчиво засилване в ценовата динамика. Макар че има много окуражителни тенденции в икономиката на еврозоната, възстановяването остава силно зависимо от ситуацията около условията за финансиране, които на свой ред зависят от продължаваща подкрепа от страна на паричната политика“, каза Драги в своя реч във Франкфурт днес, 18 ноември.

Казаното от Драги предполага, че балансът на ЕЦБ, чийто обем към момента достига 3,5 трилиона евро и расте с всеки изминал месец, няма да бъде свит скоро, дори ако параметрите в програмата за количествени улеснения на институцията се променят.

Следващото решение на ЕЦБ очакваме на 8 декември, като тогава ще стане ясно дали Комисията по парична политика ще удължи срока на програмата за количествени улеснения. Понастоящем те трябва да бъдат прекратени в края на март 2017.

„В бъдеще оценката ни ще зависи от това дали ще станем свидетели на устойчива промяна в посоката на инфлацията към нашата цел. А това означава приближаване до нивото от 2%, което да е устойчиво дори след като започне затягане на паричната политика“, каза Драги.

Инфлацията в еврозоната достигна ниво от 0,5% през октовмри, но това изглежда остава далеч от задоволителния за Драги резултат. На 8 декември ЕЦБ ще публикува и последните си прогнози за икономиката на еврозоната, които ще обхванат периода до 2019.

На този фон европейските акции стартираха днешната търговска сесия с ръстове, стигайки 3-седмичен връх. Втора поредна седмица на ръстове очаква европейските борси, ако положителната тенденция се запази до края на деня.

Последни новини
Още от Новини