Бюджет 2017 мина на първо четене

В подкрепа на финансовата рамка за следващата година гласуваха от ГЕРБ, депутати от Реформаторския блок и Атака

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Със 102 гласа „за“ Народното събрание подкрепи на първо четене Бюджет 2017. В подкрепа на финансовата рамка за следващата година гласуваха от ГЕРБ, депутати от Реформаторския блок и „Атака“. 58 депутати бяха против предложението на кабината в оставка, а 11 се въздържаха при гласуването, предаде Investor.bg.

„Няма нито една причина да се срамуваме от Бюджет 2017, защото няма нито една грешна политика в него“. С тези думи финансовият министър Владислав Горанов призова депутатите да подкрепят бюджета. Той призна, че разходната част отразява приоритетите на отиващото си правителство, но подчерта, че те са нужни на хората.

Българският демократичен център (БДЦ) също гласува „за“ Бюджет 2017 с цел да не бъде пренесена политическата криза в икономиката.

Предложението на финансовото министерство за нова финансова рамка обаче не подкрепиха депутатите от БСП Лява България, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС, защото рамката не отговаря на приоритетите на партиите. Левите критикуваха липсата на публични инвестиции, което ограничава икономическия ръст.  От ДПС посочиха, че са търсили консенсус от другите системни партии по отношение на бюджета, но не са получили подкрепа и депутатите отказаха да гласуват и за бюджетната рамка.

От АБВ уточниха, че Бюджет 2017 отразява идеите на отиващото си правителство и няма кой да носи отговорност за изпълнението им. Предложението на партията беше да се изпълнява по 1/12 от бюджета за 2016 година месечно, докато не дойде следващото редовно правителство, което да изработи свой бюджет. Другият вариант е бюджетът да бъде приет и след това актуализиран.

Според Атака икономиката е в застой, а бюджетът предвижда „наливането на пари в нереформирани сектори“, но подкрепиха бюджета.

По време на дебатите ГЕРБ защити своето предложение, мотивирайки се с предвидените реформи и политики. В Бюджет 2017 например са предвидени повече средства за отбрана и модернизация на армията, което е необходимо за изпълнение на ангажиментите на България като член на НАТО, посочи Валентин Радев.

Образованието е приоритет за правителството в оставка, смята Милена Дамянова (ГЕРБ). Доказателство за това са плановете за увеличаване на учителските заплати със средно 8%, а на минималното заплащане в сектора – с 10 на сто. „Това са заплатите на младите учители“, каза тя и допълни, че има предвидени още допълнителни средства за различни проекти и програми в науката и образование.

За първи път България има и отделна оперативна програма за наука и образование, която е липсвала предходния програмен период. В програмата са предвидени 500 млн. лева и това са пари за учените, наука и образование, каза Дамянова.

Правителството води погрешна бюджетна политика по отношение на въздействието върху икономиката, заяви обаче депутатът от БСП Лява България Румен Гечев. Той критикува и намаляването на инвестиционните разходи на правителството и закриването на инвестиционния фонд, създаден от правителството на Пламен Орешарски, който трябваше да разпредели 500 млн. лева за по-слабо развитите региони на страната.

Депутатът припомни, че подобни инвестиционни програми има в повечето европейски държави, а инвестициите са в приоритетите на Европейската комисия.

За да бъде отчетено добро изпълнение на бюджета за 2016 година, правителството не е извършило капиталови разходи за 2 млрд. лева – в Бюджет 2016 бяха предвидени 2,5 млрд. лева капиталови разходи, а само 500 млн. лева от тях са разходени. Замразени са и 2 млрд. лева, които бяха предвидени като буфер за банковата система, посочи Гечев.

Така той изчисли, че в Бюджет 2016 са блокирани около 5 млрд. лева, които са можели да отидат в подкрепа на икономиката.

Депутатът отбеляза и данни на БНБ, които показват спад на чуждестранни инвестиции, както и фактът, че българските инвеститори също започват да изнасят капитал.

 Бюджетът има и добри страни – има приемственост с бюджета за 2016 година, увеличават се и разходите за отбрана, отбеляза Михо Михов. Според него обаче парите няма да отидат за увеличаването на оборудването, от което военните имат нужда.

Петър Славов от Реформаторския блок разкритикува искането на БСП за разпределението на резервите в бюджета, което ще доведе до ръст на данъците. Фондът на Орешарски пък е бил спрян заради редица нарушения, които са установени при управлението на средствата. Славов посочи, че част от Реформаторския блок не подкрепят Бюджет 2017, но ще се въздържат при гласуването, за да не бъдат допуснати популистки предложения.

Колегата му Мартин Димитров посочи липсата на реформи и връщането на само 10% от парите в КТБ. Депутатът обаче отбеляза положителните промени в енергетиката – след предприетите мерки на правителството Националната електрическа компания (НЕК) от дефицит от 700 млн. лева ще приключи 2016 година с печалба от 12 млн. лева. Димитров обаче няма да гласува за предложението на ГЕРБ

Други депутати от политическата формация обаче призоваха за подкрепата на Бюджет 2017. Найден Зеленогорски обясни, че е безотговорно да влезем 2017 година с бюджета за миналата година, защото това ще означава, че няма да бъдат осъществени планираните увеличения на разходите. Димитър Танев посочи, че подкрепя бюджета, но допълни, че не трябва да има нови предложения между двете четения.

Румен Христов също призова бюджетът да бъде одобрен от народните представители. Предложението е консервативно и в него има реформи, които депутатът подкрепя. Той обаче обясни, че ще гласува против на второ четене, ако бъдат направени предложения за увеличаване на разходната част на бюджета.

Мариана Тодорова от АБВ посочи, че няма достатъчно реформи, предвидени в бюджета. От партията подкрепят увеличаването на минималната заплата, средствата за здравеопазване и други разходи, но са против нов заем от 1,2 млрд. евро. Бюджетният излишък може да покрие нужните средства, каза още тя. От АБВ призоваха за увеличаване на средствата за БАН, Селскостопанската академия и да се увеличават заплати в администрацията.

От партията поискаха и гарантиране на безплатни детски ясли и детски градини, като мярка за социално подпомагане на младите семейства. Тази мярка ще струва около 500 млн. лева, но въвеждането й може да стане поетапно в отделни общини.

Липсата на нови политики и бетониране на статуквото видя в бюджета за догодина депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Растежът на икономиката до 3% не може да бъде наречен висок, категоричен е депутатът. „Българската икономика лази по дъното и прави незначителни опити да излезе от застоя“, каза още той и допълни, че следващата средносрочна прогноза залага на застоя с предвидените ръстове на икономиката, заетостта и износа.

Бюджетът е изготвен на база на неактуални данни за състоянието на икономиката, посочи от своя страна бившият финансов министър в правителството на Пламен Орешарски – Петър Чобанов. Според него няма значително увеличаване на приходите в бюджета през тази година. Ограничаването на контрабандата например носи само 250 млн. лева повече, а не над 1 млрд. лева, както обявяват управляващите.

От Патриотичния фронт критикуваха политиката на управляващите в социалната сфера и липсата на достатъчно средства за наука и образование. Според Димитър Байрактаров „всеки вкаран лев в българските пенсионери носи три лева в икономиката“. Това означава, че увеличаването на пенсиите, определяно като популистко искане, всъщност ще доведе до ръст на икономиката и ръст на работните места.

Депутатът беше категоричен, че нежеланието да се увеличат доходите на пенсионерите е от страх, че хората ще заживеят по-добре и ще станат по-трудно контролирани.

От БДЦ предложиха създаването на фонд за подпомагане на българите в чужбина. Стефан Кенов посочи, че по данни на ДАНС 28% от българите живеят извън граница. Те имат нужда от обучение по майчин език и подкрепа, за да запазят своята идентичност.

Николай Александров („Атака“) пък призова депутатите да не играят със страховете на хората. Ако се приеме или не бюджет, има варианти за реакция. 2017 година може да започне с бюджета от 2016 година, а ако Бюджет 2017 бъде приет и не може да бъде изпълнен – може да бъде актуализиран, каза депутатът.

 

Последни новини
Още от Новини