БСП призовава за спиране на процедурата за концесия на Летище София

Началото на процедурата беше стартирано през юни 2016

Снимка: Sofia Globe Снимка: Sofia Globe

Процедурата за концесия на Летище "София" трябва да бъде спряна от предстоящия служебен кабинет. Това заяви депутатът от БСП Лява България Жельо Бойчев в кулоарите на парламента, съобщи Investor.bg

Според него не може правителство в оставка, а след това и служебен кабинет, да се произнасят по толкова значими въпроси.

„По същество националното летище, според документи, трябва да бъде отдадено за концесия за 35 години", припомни депутатът, цитиран от пресцентъра на партията.

БСП беше против тази процедура, а сега позицията на партията е, че редовно избрано правителство с ново мнозинство трябва да се поизнесе по казуса. „Ако това не бъде направено, ще считаме, че това е поредната сделка на това отиващо си правителство", заяви Бойчев. 

Сред кандидатите за концесията се спрягат две турски фирми – TAV, която участва самостоятелно, и Limak Holding, която влиза в състезанието заедно с руската „ВТБ Капитал” и швейцарската „Флугхафен Цюрих”. Според БСП Лява България даването на летището на турска фирма е пробив в националната сигурност.

Правителството на ГЕРБ предвиждаше с част от приходите от концесията на летището да финансира дълговете на БДЖ. Очакванията са, че от концесията на Летище София в хазната ще влязат около 1,2 млрд. лева. 

Началото на процедурата беше дадено през юни 2016 година. Срокът за набиране на оферти беше на удължен на два пъти. 

Последни новини
Още от Новини