Банките стават по-спокойни за Brexit

Лидерите от сектора все по-оптимистични, че Мей ще осигури достатъчно дълъг преход

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Банкерите намаляват предупрежденията си, че Brexit ще ги принуди бързо да преместят голяма част от персонала си от Лондонското Сити, пише Bloomberg.

Ръководителите на големите международни банки стават все по-оптимистично настроени, че премиерът Тереза Мей ще осигури достатъчно дълъг преход, който да ги изведе от настоящите правила към новите условия за търговия, договорени с ЕС.

Тези очаквания доведоха до по-умерен тон от голяма част от лидерите на банковия свят, в сравнение с времето веднага след референдума през юни, когато те предупреждаваха за хаос и заплашваха да се преместят в чужбина.

„Да изчакаме и да видим е отношението на UBS към Brexit. Без съмнение Лондон ще остане важен финансов център. UBS ще бъде тук“, коментира управителят на UBS Аксел Вебер.

“Никой не иска избързва да се мести при тази огромна несигурност наоколо. Ние ще бъдем готови да вземем категорично решение чак когато имаме по-ясна идея за посоката”, каза от своя страна Даниел Пинто, ръководител Корпоративно и инвестиционно банкиране в JPMorgan

Банките все още са предпазливи и не изключват възможността от най-лошото – да изгубят право да продават свободно услуги от Лондон в ЕС след края на двугодишния период на преговори за Brexit.

Brexit може да даде на пазарите на континента така нужния тласък, ако банките се преместят в там, заяви Игнацио Ангелони, член на борда на звеното за надзор на ЕЦБ.

Обединение в Берлин

Лидерите се събират отново в Берлин днес, където Мей, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци и други европейски лидери ще се срещнат с напускащия поста си президент на САЩ Барак Обама.

Обама повтори в четвъртък, че би искал преговорите за Brexit да протекат гладко, като вътрешните политики са във фокуса на вниманието на Меркел и Оланд.

Пазари

Паундът е най-зле представящата се измежду всички основни валути. 

Източник: Bloomberg Terminal

Спадът на британската валута се оказа силно негативен за голяма част от всички 3,4 млн чужденци, работещи във Великобритания, оставяйки ги с по-големи задължения в чуждестранна валута, по-скъпи пътувания в чужбина и понижена стойност на парите в брой.

„Добрите стари времена, в които идвахте във Великобритания да правите пари, вече ги няма.“, заяви анализаторът Оуен Джоли, който живее в Лондон и ще отложи плановете да се върне в Австралия, ако движенията при паунда продължат да изчерпват спестяванията му.

Отделно от това китайските банки се възползват от спада при паунда, за да инвестират в източната част на Лондон, където планират да направят азиатски бизнес хъб.  

Последни новини
Още от Новини