Йелън сигнализира за скорошно повишение на лихвите

Председателят на Фед предупреди за рисковете, ако се чака твърде дълго

Председателят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Pete Marovich/Bloomberg Председателят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Pete Marovich/Bloomberg

Председателят на Фед Джанет Йелън даде сигнал, че институцията е близо до повишаване на лихвените проценти, след като американската икономика продължава устойчиво да създава работни места и инфлацията нараства.

Повишение на лихвите „би станало подходящо сравнително скоро, ако данните дадат още доказателства за прогрес в постигането на целите на Комитета по парична политика“, каза Йелън при изслушването си пред Съвместния икономически комитет на Конгреса днес, 17 ноември.

Председателят на Фед не спомена нищо за бъдещата политика на администрацията на новоизбрания президент Доналд Тръмп и повтори прогнозите, че бъдещото повишение ще бъде постепенно.

Така коментарите на Йелън затвърдиха очакванията за повишение на лихвените проценти на заседанието на Федералния отворен пазарен комитет (FOMC) във Вашингтон на 13-14 декември.

Председателят на Фед предупреди за рисковете, ако се чака твърде дълго преди да се предприемат действия.

Ако FOMC отложи повишението на лихвата по федералните фондове твърде дълго, може накрая да се наложи да затегне политиката внезапно, за да предпази икономиката от значително надхвърляне на двете дългосрочни цели на Комитета, каза тя. „Нещо повече, ако лихвата остане на сегашните си нива твърде дълго, това може да насърчи поемането на твърде много риск и в крайна сметка да подкопае финансовата стабилност“.

На последната си среща по рано този месец от Фед обявиха, че аргументът за повишаване на лихвите продължава да се засилва и, че рисковете за американската икономика изглеждат балансирани. 

Последни новини
Още от Новини