Цените в САЩ растат трети пореден месец

Инфлацията в най-голямата икономика в света се ускорява

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ценовото равнище в САЩ се покачва трети пореден месец, подкрепяно от поскъпването на горивата и жилищата, като инфлацията в най-голямата икономика в света се приближава до целта на Федералния резерв.

Индексът на ценовото равнище се покачва с 0,4% през октомври на месечна база, след като през септември нарасна с 0,3 на сто, показаха данните на Министерството на труда, публикувани днес, 17 ноември. Прогнозите на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха именно за такъв ценови ръст.


Източник: tradingeconomics.com

Повишаващата се инфлацията и силният пазар на труда дават добра основа за повишение на лихвите от страна на Фед на последното заседание на паричната институция през годината, което ще се проведе на 13 и 14 декември.

„Виждаме постепенна тенденция на ръст в инфлацията. Това е още един фактор, който предвещава повишение на лихвите в САЩ през декември“, каза Майк Енглънд, главен икономист в Action Economics.

Очакванията за повишаване на лихвите в най-голямата икономика в света се приближиха до 100%, след като избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ подхрани очакванията за мащабни фискални стимули, които да ускорят инфлацията още повече в бъдеще.

Последни новини
Още от Новини