Мерш от ЕЦБ: Стимулите трябва да бъдат изтеглени възможно най-скоро

Програмата за изкупуване на активи на ЕЦБ не е вечна

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Необичайните стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ) не са приети с презумпцията да останат завинаги и трябва да бъдат изтеглени възможно най-бързо, каза членът на Изпълнителния съвет на паричната институция Ив Мерш.

„Размерът на програмата за изкупуване на активи означава, че ще отнеме известно време, но поемането на перманентен ангажимент за изкупуване на облигации например ще постави грешни стимули върху правителственото финансиране“, каза Ив Мерш по време на своя реч във Франкфурт днес, 17 ноември.

ЕЦБ ще предприеме следващия си ход по отношение на паричната политика на 8 декември, като основен акцент на заседанието ще бъде решението дали да бъде удлъжен срокът на програмата за изкупуване на активи на стойност 1,7 трилиона евро.

Мерш каза, че „е възможно ЕЦБ да очаква през 2019 инфлацията да е много близо до целта на паричната институция от 2%“. На 8 декември ЕЦБ ще публикува и ревизираната си икономическа прогноза, която обхваща периода до 2019 за първи път.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ каза още, че очакванията по отношение на решението, което предстои в началото на декември, не трябва да са прекомерни.

Инфлацията в еврозоната достигна ниво от 0,5% през октомври, а последните прогнози на ЕЦБ сочат ръст в общото ценово равнище от 1,6% през 2018.

Последни новини
Още от Новини