Корупцията е сред трите основни проблема на България

Така смятат 36 на сто от сънародниците ни

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Според 36 на сто от българите корупцията е сред трите основни проблема на страната, сочат данни от доклад на Transparency International. С този дял България се нарежда сред страните, изпитващи най-силни опасения в тази област, съобщава Investor.bg.

Докладът "Хората и корупцията: Европа и Централна Азия"се базира на информация от близо 60 хил. граждани на 42 страни. Всеки трети гражданин на региона смята корупцията за един от големите проблеми, разкрива докладът.

Основен извод от него е, че правителствата в Европа и Централна Азия не се справят с корупцията.

България е на 28-мо място от общо 40 държави, като начело са страните, които се възприемат като най-малко корумпирани (Германия, Швеция и Швейцария). На последно място в списъка като най-корумпирани страни са Русия, Сърбия и Украйна.

17 на сто от домакинствата у нас са плащали подкупи при ползването на обществени услуги през последната година. Лидерът по корупция сред страните от ЕС е Румъния, в която подкупи са плащали 29 на сто. Този дял е най-висок в Таджикистан, където достига 50 на сто.

България е в групата на страните, в които най-малко хора смятат за приемливо да подадат сигнал за корупция. В България, Литва, Унгария и Хърватия само около 15 на сто от анкетираните смятат това за приемливо, докато при португалците процентът е 78 на сто.

Освен това българите са в групата на най-недоволните (с 54 на сто) от усилията на правителството за борба с корупцията. 41 на сто от българите са уверени и че депутатите са корумпирани.

Корупцията е една от многото причини за засилващата се подкрепа за популистките и националистическите движения в Европа и Централна Азия - както заради неуспеха на правителствата да се справят с нея, така и заради съучастничеството им в корупционни или клиентелистки схеми, подчертава организацията на сайта си.

Последни новини
Още от Новини