Има ли изненади в европейската туристическа индустрия

България е сред страните с най-силен ръст

Исландия. Снимка: freeimages.com Исландия. Снимка: freeimages.com

Международният туристически поток от страни извън ЕС, който е пристигнал в Европа, бележи ръст от 3% през първата половина на тази година в сравнение със същия период на миналата. Европейският туризъм продължава своя позитивен тренд и показва изключителна устойчивост на промяната на геополитическите фактори, свързани със сигурността, пише Market Watch. 

Според доклад на Европейската комисия по туризма ("Европейски туризъм - тенденции и перспективи"), повечето дестинации отчитат забележително представяне по отношение на брой посетители през летния сезон. Най-голям ръст записва Исландия (+34%), отчитайки ръст, както при туристите от близки, така и от далечни дестинации. След нея се нареждат Словакия и Кипър (с по 19%), като и двете дестинации печелят от руски туристи, пренасочени от Турция. Отличаващи се с ръст дестинации са също България, с 13% ръст, Ирландия и Португалия, с 12% ръст, се казва в доклада на ЕК. 

Встрани от утъпканите дестинации в Централна и Източна Европа, държави като Сърбия, Словения, Литва и Румъния (всички с по 10%) също попадат във фокуса на търсачите на добри оферти и дължат успеха си на последователна маркетингова политика, се коментира в доклада на ЕК. В дъното на класацията са Белгия, със спад от 13%, както и Турция - със спад от 32%

Великобритания

Въпреки че слабата британска лира направи пътуванията на британците в чужбина по-трудно, те продължават да пътуват, като множество дестинации записват двойни ръстове на туристите от Великобритания в данните за първите десет месеца на 2016. 

САЩ

За американците, силният щатски долар и конкурентните цени се оказаха по-силен коз от тероризма и повечето европейски дестинации отчитат окуражаващи данни за броя на туристите от САЩ. Данните на годишна база бележат 6% ръст на американските туристи в сравнение със същия период на миналата година.

Русия

Европейските дестинации постепенно се възстановяват от дългия период на слаб туристически поток от Русия. Въпреки че данните на годишна база показват 4,5% спад на броя руски туристи, избрали Европа за своята почивка, в по-дългосрочен план (до 2020) прогнозите са за 8% среден ръст годишно. 

Китай

Несигурността по отношение на безопасността, очевидно не се отразява на избора на китайските туристи, пътуващи към Европа. Китай продължава да бъде източник на голям ръст на туристопотока за много европейски дестинации, от части заради растящата средна класа в Китай.

"За да се стимулира европейската конкурентоспособност и да се постигне по-добра популярност на региона, като туристическа дестинация, европейските власти трябва да стимулират инвестициите, както от публичния, така и от частния сектор, за да се засилят туристическите потоци към Европа, по-специално от трети пазари", заяви Едуардо Сантандер, изпълнителен директор на Европейската комисия по туризма. 

Последни новини
Още от Новини